Mensen verhuizen graag naar Hasselt

Hasselt - Verhoudingsgewijs groeit geen enkele Vlaamse centrumstad zo sterk door immigratie als Hasselt: in 2007 kreeg het er 715 nieuwe inwoners bij, bovenop de 150 geboortes. Dat staat in de Vlaamse Regionale Indicatoren 2009, het grote onderzoek waarin ook veel Limburgse gegevens staan.

n Buitenlanders: 52 van de 327 gemeenten hebben meer dan 10% buitenlanders op hun grondgebied wonen. Daaronder 14 Limburgse gemeenten: Lommel, Overpelt, Neerpelt, Hamont-Achel, Bocholt, Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Genk, Zutendaal, Lanaken, Riemst en Voeren. Genk staat met 13,2% op twee, na Antwerpen (14,6%).

* Vreemde origine: 23 gemeenten hebben meer dan 20% inwoners van vreemde origine. Daaronder 10 Limburgse: Hamont-Achel, Kinrooi, Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Genk, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken en Voeren. De helft van deze mensen is Nederlander, Turk of Marokkaan. Genk is in heel Vlaanderen koploper: daar heeft 46% van de inwoners een vreemde origine (vader of moeder).

* Borstkankerscreening: in 2006-2008 hebben 62 gemeenten meer dan 60% van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar een borstkankerscreening laten doen. Maar liefst 36 van die 62 gemeenten zijn Limburgse, wat onze voortrekkersrol bewijst.

* Verenigingen: Nergens zijn er per inwoner meer culturele verenigingen dan in Riemst, Voeren, Alveringem en Lo-Reninge. Bocholt, Kinrooi, Peer, Vosselaar, Staden en Dentergem hebben verhoudingsgewijs de meeste sportclubs.

* Jeugdwerkinitiatieven: Limburg, West-Vlaanderen en de Antwerpse Kempen hebben het ruimste aanbod aan jeugdbewegingen en -ateliers, speelpleinwerking, enz. In Limburg is Voeren koploper, voor Gingelom, Kortessem, Herk-de-Stad, Peer en Zutendaal.

* E-government: 29 gemeenten blijven achter inzake e-government (elektronische dienstverlening of e-loket). In Limburg zijn dat Tongeren, Voeren en Hamont-Achel.
n Aangroei: Geen enkele van de 13 Vlaamse centrumsteden (in Limburg zijn dat Hasselt en Genk) groeit zo sterk door immigratie dan Hasselt. Genk krijgt er weliswaar inwoners bij door natuurlijke aangroei (geboortes), maar er trekken steeds meer inwoners weg (stadsvlucht).

* Kansarmen: de laatste tien jaar is het aantal geboortes in kansarme gezinnen in Genk meer dan verdrievoudigd: van 5,3% in 1999 naar 18% in 2007. In Hasselt was er een stijging van 3,3% naar 6%.

n Sociale woningen: met 1.395 sociale woningen op 72.000 inwoners heeft Hasselt er veruit het minst aantal van de centrumsteden. Genk heeft er met 3.273 op 64.000 inwoners veruit het meest.

* Huizen: vorig jaar waren de gemiddelde prijzen van huizen in Limburg het hoogst in Neerpelt, Lanaken en Hasselt. Daar bedroeg de aankoopprijs tussen 192.658 en 220.198 euro.

* Vervuilde gronden: nergens in Vlaanderen zijn er zoveel vervuilde, te saneren gronden dan in Genk, Antwerpen, Zwijndrecht en Hemiksem en Vilvoorde.

* Overnachtingen: in Limburg tellen Lommel en Peer door hun Centerparcs-parken veruit het meest overnachtingen.
Yves LAMBRIX

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio