Veertien maanden cel voor onverbeterlijke dief

Hasselt - Een Hasselaar (20) die nu in de cel zit, is door de vakantiekamer van de Hasseltse rechtbank tot veertien maanden cel en een boete van 275 euro veroordeeld.
Tussen oktober en januari pleegde hij een hele reeks diefstallen. Drie keer werd hij opgepakt. Twee maal kwam hij vrij onder voorwaarden, maar die lapte hij aan zijn laars. “Ik had geen werk en geen geld om te leven. Het bedrag dat ik van het OCMW ontving, volstond niet”, aldus de jongeman.

Begin oktober werd de Hasselaar betrapt toen hij een bromfiets stal. Hij bleek in het bezit van juwelen die hij één week eerder in een winkel had buitgemaakt. Veertien dagen na zijn vrijlating kraakte de jongeman een auto, waaruit hij de Visa-kaart stal. Met die kaart kocht hij voor 484 euro brandstof, drank, sigaretten en zelfs een pizza. Hij was niet alleen: een vriend (25) uit Tervuren speelde chauffeur. Die liep nu bij verstek zeven maanden cel en een boete van 275 euro op.

In december probeerde de Hasselaar in te breken in enkele cafés, een schoenenzaak en een andere winkel. Hij werd nadien aangetroffen in de buurt van het Hasseltse station en kreeg weer tien dagen onderdak in de gevangenis. Eind januari drong hij binnen in een multimediazaak in Hasselt, waar hij 14 gsm-toestellen stal. De politie vond hem verborgen in de doucheruimte van een studentenhome.

Miserie
Een psychiater stelde vast dat de jonge dief niet geestesziek, krank- of zwakzinnig is, maar wel een gevaar vormt voor de maatschappij. Hij lijdt immers aan een persoonlijkheidsstoornis, die niet te behandelen valt. Volgens zijn advocaat heeft de jongeman in zijn leven veel tegenslagen en miserie gekend. Zo werd hij in september drie dagen lang gemarteld en gefolterd.

JaNi

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio