Meer jongeren afhankelijk van drugs dan 10 jaar geleden

Meer jongeren afhankelijk van drugs dan 10 jaar geleden

Meer jongeren afhankelijk van drugs dan 10 jaar geleden

Genk - Meer dan 65 jongeren hebben dankzij het jongerenteam van de Centra voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (CAD) hun drugsprobleem in de hand.

“In vergelijking met tien jaar geleden zijn meer jongeren afhankelijk van drugs”, zegt coördinator Marc Buelens.

Precies tien jaar nadat een soortgelijk project een stille dood stierf, startte het CAD in het najaar van 2007 opnieuw met het jongerenteam. “Omdat door ons werk duidelijk werd dat dit soort hulpverlening nodig blijft.” In nog geen twee jaar passeerden ongeveer 100 jongeren en hun ouders bij het team. Ze kregen er hulpverlening op maat.

“De jongeren en hun ouders worden persoonlijk begeleid. Ze komen samen naar de sessies in Genk, praten dan elk met een hulpverlener en rijden samen opnieuw naar huis. Dat samen/apart is heel belangrijk“, zegt Marc Buelens. Uit het cijfermateriaal blijkt dat de drugsproblematiek bij jongeren na tien jaar helemaal anders is. “We krijgen hier meer jongeren die helemaal in de drugs zijn vastgereden, ze zitten zwaarder aan de drugs. Tien jaar geleden was het nog meer experimenteel en sloegen de ouders ook sneller alarm.”

Volgens de hulpverlening spelen ook de media een rol in die evolutie. “Het roken van een joint wordt gebanaliseerd. Mensen moeten opnieuw gaan beseffen dat het wél gevaarlijk is, dat er geen softdrugs meer bestaan. Iemand die elke dag een joint rookt, er eentje opsteekt voor hij naar school gaat, heeft een probleem. Het lijkt meer en meer dat de maat is verdwenen.”

Nog een verschil met tien jaar geleden is dat de begeleiding langer duurt. “Bedoeling is dat de relatie tussen de adolescent en zijn ouders na vier sessies op woensdagnamiddag of maandagavond is hersteld, dat ons werk erop zit en zij samen het probleem aanpakken. Tien jaar geleden was dat meestal zo. Nu moeten we voor een derde van onze klanten een nieuwe afspraak maken. We hebben ook meer opvolgende gesprekken. Want aan de drugs geraken is een heel proces, er vanaf geraken zeker ook”, zegt Marc Buelens.

De cliënten van het jongerenteam zijn voor het merendeel jongens. “Logisch”, zegt Marc Buelens. “Drugs is een jongensprobleem. Meisje vreten hun problemen op. Daarom is bijvoorbeeld anorexia een typisch meisjesprobleem. Jongens doen dan weer echte stommiteiten: ze halen stoten uit terwijl ze weten dat het eigenlijk fout is.”

Mireille MAES

www.cadlimburg.be

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio