"Met lange baard of sluier móét je wel terrorist zijn"

Print
"Met lange baard of sluier móét je wel terrorist zijn"

Met lange baard of sluier móét je wel terrorist zijn

Patricia Vinck (44) en Nabil Sayadi (45) uit Putte worden niet langer als handlangers van Osama Bin Laden beschouwd. “We werden slachtoffer van de heksenjacht op moslims”, luidt het.

Vinck en Sayadi trouwden in 1992 in Pakistan, waar Sayadi toen werkte. Later, toen de Balkanoorlog in volle hevigheid uitbarstte, wilde Sayadi iets doen voor de moslims die daar onderdrukt werden. Probleem was dat hij geen geld had. Rabih Haddad, een vriend uit Pakistan, sponsorde hem.

In 1995 werd de vzw Stichting Wereldhulp/Fondation Secours Mondial (FSM) officieel erkend in ons land. De eerste verwezenlijking was de aankoop van een ziekenwagen voor een ziekenhuis in Sarajevo. Een jaar later adopteerde men een schooltje. De projecten volgden elkaar op en door de ondernemingszin van Sayadi werd de FSM de vertegenwoordiger van de Global Relief Foundation (GRF) in Bosnië, Albanië en Kosovo.

11 september

“Tot 11 september 2001 was er geen vuiltje aan de lucht met de hulporganisaties voor moslims. Na de aanslagen op de WTC-torens in New York waren alle moslims die geld inzamelden voor andere moslims plots mogelijke terroristen. Zonder één verwittiging werden in december 2001 de rekeningen van de vzw geblokkeerd”, zegt Patricia Vinck.

Het koppel kwam in 2003 op de lijst van mogelijke terrorismeverdachten. “Natuurlijk schrokken we daarvan”, zegt de tot moslim bekeerde Vinck.

In het landelijke Putte bij Mechelen werden ze op straat nagewezen. Erger nog is dat ze het ook financieel erg moeilijk kregen en dat de kinderen werden geplaagd.

Uitkering

“We leefden van een uitkering en van wat steun die we van vrienden kregen. Er is een periode geweest dat we moesten rondkomen met 1.800 euro per maand. Daarvan ging dan nog eens 600 euro naar huishuur, de rest bleef over om met zes van te leven.”

Patricia en haar man hebben vier kinderen. De kleinste was enkele maanden toen hun foto de wereld rond ging en hun naam gelinkt werd aan de grootste terrorismedaden.

Waanzin

“Zolang onze onschuld niet werd bewezen, waren wij schuldig. Pure waanzin. De wereld op zijn kop. Want juridisch gezien is men in dit land nog altijd onschuldig zolang de schuld niet bewezen is. Voor ons werden blijkbaar andere normen gehanteerd”, klinkt Vinck bitter.

Thierry GOeMAN