"Hij had moord op Anja mogelijk al gepland"

Print
“Mijn kleindochter was een goed meisje. Ik kan me niet voorstellen dat ze ooit iemand pijn heeft willen doen. Net zoals u en ik wou ook zij gewoon gelukkig zijn”, zegt Theresia (90) uit Lummen, oma van de vermoorde Anja Cox (33). Anja werd woensdag door haar ex-vriend Valentin F. (43) om het leven gebracht toen ze persoonlijke spullen kwam ophalen in de Vredestraat in Runkst (Hasselt). Hij schoot eerst Anja neer en pleegde daarna zelfmoord.

Anja is afkomstig uit Herk-de-Stad. Haar ouders René en Jeannine wonen nog steeds in Schulen. Zij waren gisteren zeer zwaar aangeslagen.
“Anja heeft vanalles in het leven gedaan. Ze heeft in de horeca gewerkt en ze maakte deel uit van een poetsploeg. Op reis gaan vond ze fijn. Valentin heeft een tijd bij Ford gewerkt”, zegt een tante van Anja.

Volgens de tante (dochter van Theresia) ging Valentin nog op bezoek bij de ouders van Anja, zelfs na de relatiebreuk.

“Dinsdag was hij nog bij Jeannine. Hij heeft toen gezegd dat Anja de rest van haar spullen in Runkst mocht komen halen. Anja was onder andere nog op zoek naar haar ziekenboekje. Achteraf bekeken vinden we het raar dat hij die spullen niet gewoon afgezet heeft bij de ouders. Mogelijk had Valentin de moord in zijn hoofd al gepland, we weten het niet”, zegt Iréne (54). Valentin zou - toen hij hoorde van de relatie met Robby - ook al aan een familielid verklaard hebben dat hij Anja iets zou aandoen.

Agressief

Volgens de familie was Valentin ook soms agressief. “We vermoeden dat hij de breuk niet kon verkroppen. Daarom heeft hij woensdag een einde gemaakt aan haar leven en daarna aan dat van zichzelf. Zelf ben ik 90 jaar, waarom moet ik dit nog meemaken?”, zegt Theresia nog. “Naar verluidt was Anja drie maanden zwanger. Verschrikkelijk is het, voor haar en voor ons”, besluit de familie.

Eef COOLEN