Fränk Schleck wint koninginnenrit

Print
Fränk Schleck wint koninginnenrit

Fränk Schleck wint koninginnenrit

In de Ronde van Frankrijk heeft Fränk Schleck de zeventiende etappe in Le Grand-Bornand gewonnen. De Luxemburger van Team Saxo won voor Alberto Contador en zijn broer, Andy Schleck. De koers brak open op de voorlaatste col. Nibali en Armstrong werden respectievelijk vier en vijf, op ruim twee minuten.

De zeventiende etappe van de Tour stond geboekstaafd als de koninginnenrit van deze Ronde. Onze landgenoot Jurgen Van Den Broeck was blijkbaar goed hersteld van de zware rit van gisteren, want hij ging meteen weer in de aanval. Hij kreeg zo'n 20 medevluchters met zich mee.

Thor Hushovd

In de afdaling van de eerste col reed groene trui Thor Hushovd naar de kopgroep toe. Daar demarreerde hij ook nog eens uit weg, om zo twee cols te overbruggen en bij de tussenspurts nog 12 punten uit te lopen op Mark Cavendish. Intussen moest rode lantaarn Van Hummel opgeven na een val.

De koers brak open op de Col de Romme, waar het peloton herleid werd tot een selecte groep van favorieten. Jurgen Van Den Broeck reed intussen alleen aan de leiding, maar werd bijgebeend door Andy Schleck die zijn duivels ontbond. Alleen Contador, Klöden en Fränk Schleck konden volgen.

Armstrong bij Wiggins

Lance Armstrong bleef bij Bradley Wiggins, die werd gegangmaakt door Christian Vande Velde. Ook Nibali, de zesde in de stand, kon zijn wagentje aanpikken. Dat groepje verloor ruim een minuut op de leiders, en op de Col de la Colombière werd dat gat alleen maar groter.

Bij een versnelling van Contador voorin moest Klöden lossen. De gebroeders Schleck konden wel volgen. Bij de achtervolgers sprong Armstrong nog weg van Wiggins, maar Nibali kwam terug in de afdaling.

Schlecks op 2 en 3

In de spurt gunde Contador de zege aan Fränk Schleck. In het klassement doet de geletruidrager een gouden zaak, net als de Luxemburgers van Saxo. Zij staan na de rit van vandaag op nummers twee en drie, gevolgd door Armstrong. Morgen wacht de tijdrit.

 Rituitslag   
1. Fränk Schleck (Lux/Saxo) 169,5 km in 4u14'20"
2. Alberto Contador (Spa/Astana)  z.t.
3. Andy Schleck (Lux/Saxo)   
4. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas)  op 2'18"
5. Lance Armstrong (VSt/Astana) z.t.
6. Andreas Klöden (Dui/Astana)  2'27"
7. Bradley Wiggins (GBr/Garmin)  3'07"
8. Christophe Moreau (Fra/AG2R)  4'09"
9. Christian Vande Velde (VSt/Garmin)  z.t.
10. Rémi Pauriol (Fra/Cofidis)  6'10"
12. Maxime MONFORT (Columbia)  z.t.