Astarloza countert schitterende Van den Broeck en pakt ritzege

Print
Astarloza countert schitterende Van den Broeck en pakt ritzege

Astarloza countert schitterende Van den Broeck en pakt ritzege

De Spanjaard Mikel Astarloza (Euskaltel) heeft de zestiende rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. In de eindstrijd was hij een schitterende Jurgen Van den Broeck (Silence-Lotto) te snel af. Voor het geel veranderen de posities nauwelijks. Contador (Astana) behoudt de koppositie. Cadel Evans (Silence-Lotto) is voor de Tourzege wel defenitief uitgeteld na opnieuw een verlies van ongeveer 2 minuten op het peloton met de belangrijkste favorieten.

Van den Broeck had in het gezelschap van Astarloza, Moinard en Pellizotti lange tijd uitzicht op de ritzege. Maar toen Moinard op 3 kilometer van de meet demarreerde, ging Van den Broeck hem halen. Onmiddellijk daarop ontsnapte Astarloza, niemand kon hem meer bijbenen. Astarloza hield bij de aankomst 6 seconden over op Fedrigo, Casar en Roche. Van den Broeck werd uiteindelijk vijfde.

De kandidaten voor de eindzege leverden op de col van de Petit-Saint-Bernard een uiterst boeiend gevecht. De gebroers Schleck demarreerden om beurten en lieten Amrstrong en Evans achter. Contador en Klöden konden aanklampen. Evans kraakte definitief, maar wat Armstrong liet zien was buitenaards. Hij reed het gat met Andy en Frank Schleck in z'n eentje opnieuw dicht.

Dit peloton, met alle koprenners, eindigde op ongeveer 1 minuut op Astarloza.

 Rituitslag   
1. Mikel Astarloza (Spa/Eus) 159 km in 4u14'20"
2. Sandy Casar (Fra/FDJ)  z.t.
3. Pierrick Fedrigo (Fra/BBO)   
4. Nicholas Roche (Ier/ALM)   
5.Jurgen VAN DEN BROECK (Sil)  
6. Amaël Moinard (Fra/Cof)  
7. Franco Pellizotti (Ita/Liq)  op 11"
8. Stéphane Goubert (Fra/ALM) z.t.
9. Christophe Moreau (Fra/AG2R)  59"
10. Alberto Contador (Spa/Ast)  z.t.

De klassementen vindt u onze overzichtspagina en alle artikels over de Ronde van Frankrijk op hier