Alberto Contador grijpt de macht in de Tour

Print
Alberto Contador grijpt de macht in de Tour

Alberto Contador grijpt de macht in de Tour

De Spanjaard Alberto Contador heeft de vijftiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Astana-renner was op de slotklim de beste. Hij veroverde zo ook de gele leiderstrui.

Vandaag stond voor de renners de eerste Alpenrit op het menu. De 207 kilometer lange etappe tussen Pontarlier en Verbier eindigde op een col van eerste categorie.

Zoals verwacht barstte de strijd op die slotklim los. Onze landgenoot Jurgen Van den Broeck reed de hele dag in de aanval, samen met negen andere vluchters. Op de slotklim hield Van den Broeck knap stand tegenover zijn medevluchters, maar niet tegenover de grote kanonnen.

Contador baas

Op 5,5 kilometer van de finish demarreerde topfavoriet Alberto Contador. Lance Armstrong moest passen, Andy Schleck reageerde wel. Vervolgens trok broer Frank Schleck in de aanval, gevolgd Nibali en Wiggins. Evans en een herboren Carlos Sastre lieten Armstrong ter plaatse.

Vooraan stond er geen maat op Contador, die solo over de meet ging. Andy Schleck werd tweede op 42 seconden, Nibali derde op een dikke minuut.

Lance Armstrong strandde op anderhalve minuut van Contador. Maxime Monfort finishte als eerste Belg (14de op 2'22), nog voor Jurgen Van den Broeck.

 Rituitslag   
1. Alberto CONTADOR (Spa/AST) 217 km in 05u03'58''
2. Andy SCHLECK (Lux/SAX)  op 43"
3. Vincenzo NIBALI (Ita/Liq)  op 1'03''
4. Fränk SCHLECK (Lux/SAX)  op 1'06''
5. Bradley WIGGINS (Gbr/GRM)  zelfde tijd
6. Carlos SASTRE (Spa/CTT) 
7. Cadel EVANS (Aus/SIL)  op 1'26''
8. Andreas KLÖDEN (Dui/AST) 1'29''
9. Lance ARMSTRONG (VS/AST)  1'35''
10. Kim KIRCHEN (Lux/THR)   1'55''
14. Maxime MONFORT (THR)   2'23"

De klassementen vindt u onze overzichtspagina en alle artikels over de Ronde van Frankrijk op hier