Akkoord rond asiel- en migratiedossier

Print
Akkoord rond asiel- en migratiedossier

Akkoord rond asiel- en migratiedossier

Het kernkabinet heeft zaterdagavond laat een akkoord bereikt rond het heikele dossier asiel en migratie. Pas zondagmiddag zullen de details van het akkoord worden bekend gemaakt door premier Herman Van Rompuy (CD&V).

Het kernkabinet, uitgebreid met de bevoegde staatssecretarissen Melchior Wathelet en Philippe Courard, was sinds zaterdagmorgen op zoek naar een oplossing voor het dossier asiel en migratie.

Omstreeks 22.45 uur werd er uiteindelijk een akkoord bereikt en reden de onderhandelaars Hertoginnedal buiten.

Zondagochtend volgt er nog een laatste vergadering en na het middaguur worden de details van het akkoord bekend gemaakt.

Anderhalf jaar ruzie

Na anderhalf jaar ruzie en onenigheid in het dossier, met Annemie Turtelboom (Open Vld) en Marie Arena (PS) in een pijnlijke hoofdrol, is er dus eindelijk een oplossing gekomen.

Hoewel de sfeer goed leek te zitten was er vooral rond de rondzendbrief, met daarin de criteria voor de regularisatie van asielzoekers, heel wat discussie tijdens de laatste onderhandelingen.

Open Vld liet vrijdag verstaan dat die rondzendbrief er niet moet komen en dat elk asielgeval afzonderlijk bekeken moet worden. De cdH en PS lijken het daar helemaal niet mee eens.

Begroting

Volgens premier Herman Van Rompuy (CD&V) zou het kernkabinet zich buigen over de uitvoering van alle bepalingen, die in het regeerakkoord over asiel en migratie opgenomen werden.

Het kernkabinet heeft naast het dossier asiel en migratie nog kopzorgen, namelijk de begrotingsopmaak 2010-2011.