Beresterke Ivanov wint solo veertiende Tourrit

Print

Beresterke Ivanov wint solo veertiende Tourrit

Serguei Ivanov (Katusha) heeft de veertiende rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Rus sprong op ongeveer tien kilometer voor de finish weg uit een kopgroep van twaalf renners.

Na een uitgeregende rit op vrijdag, zat het weer zaterdag heel wat beter mee aan de start in Colmar. Dertien renners waren daar klaarblijkelijk mee opgezet, want ze gingen al snel aan de haal.

De Belg Frederik Willems zat in de succesvolle vlucht waar voorts ook Roulston, Voigt, Maaskant, Hincapie, Roche, Bennati, Le Mevel, Minard, Righi, Ivanov, Ciolek, Timmer én Mark Cavendish deel van uitmaakten.

De spurtbom liet zich echter al snel uitzakken, tot grote opluchting van concurrent voor het groen Thor Hushovd, maar ook van de twaalf andere vluchters die daardoor een vrijgeleide kregen van het peloton.

Hincapie virtueel in het geel

De groep van twaalf liep uit tot maximaal 10 minuten en dat was vooral goed nieuws voor George Hincapie. De Amerikaan stond in de stand immers 5'25" achter op geletruidrager Rinaldo Nocentini en zag zich daardoor een groot deel van de rit virtueel in het geel.

Nocentini's ploegmaten van AG2R moesten dus in de achtergrond aan het werk, maar veel werd er niet afgeknabbeld van de voorsprong. Vooraan was het wachten op de eerste uitvallen, want weinigen wilden naar de finish gaan met sterke spurters als Ciolek en Bennati.

Willems lost als eerste

Onze landgenoot Frederik Willems was het eerste slachtoffer van de vele ontsnappingspogingen, waardoor de kansen op een eerste Belgische ritwinst als sneeuw voor de zon verdwenen.

Na pogingen van onder meer de Nederlander Maaskant en Roche ging de beresterke Rus Serguei Ivanov ervandoor, met nog ongeveer 10 km te gaan. Niemand raakte echter aan het wiel van de man van Katusha. Timmer en Roulston probeerden samen naar de Rus toe te rijden, maar de winnaar van de Amstel Gold Race was niet te stuiten.

Ivanov hield zijn medevluchters op een tiental seconden en mocht aan de finish zijn armen in de lucht steken.

Nocentini behoudt geel

Hincapie werd niet de tweede winnaar van de dag. De ploegmaats van de Rinaldo Nocentini zorgden er voor dat de Italiaan nipt in het geel kon blijven.

Ook om het groen werd er gestreden. Cavendish finishte voor Hushovd, maar werd gedeklasseerd wegens onregelmatig spurten. Daardoor staat de Noor nu 18 punten voor op de Brit in het puntenklassement.

 Rituitslag   
1. S. Ivanov (Rus/Katusha) 199 km in 4u37'46"
2. Nicolas Roche (Ier/ALM)  op 16"
3. Hayden Roulston (NZE/CTT)  
4. Martijn Maaskant (Ned/GRM)  
5. Sébastien Minard (FRA/COF)  zelfde
6. Daniele Righi (ITA/LAM)  tijd
7. Christophe Le Mevel (FRA/FDJ)  
8. George Hincapie (VS/THR) 
9. Daniele Bannati (ITA/Liq)  
10. Gerald Ciolek (Lux/Saxo)   22"
12. Frederik Willems (Liquigas)   3'41"

De klassementen vindt u onze overzichtspagina en alle artikels over de Ronde van Frankrijk op hier