Belgische militairen tweemaal beschoten in Afghanistan

Print
Belgische militairen tweemaal beschoten in Afghanistan

Belgische militairen tweemaal beschoten in Afghanistan

Belgische militairen die actief zijn in Afghanistan zijn de afgelopen week tot twee maal toe onder vuur genomen door Afghaanse verzetslieden. Beide incidenten deden zich voor in de omgeving van Kunduz. Op de website van het Belgisch leger staat te lezen dat er geen gewonden of materiële schade vielen bij beide incidenten.

Het eerste incident deed zich voor op 14 juli. Een Duitse patrouille kwam toen op 15 km ten westen van Kunduz onder vuur te liggen tijdens een zuiveringsactie. De patrouille werd vergezeld door een Belgische ontmijningsdienst. De aanval met kleine vuurwapens leverde echter geen gewonden, noch schade op.

Daags nadien werd opnieuw een Duitse patrouille beschoten op 15 km ten westen van Kunduz. Die patrouille werd vergezeld door een Belgische ploeg voor civiel-militaire samenwerking (Cimic).

Momenteel is er een honderdtal Belgische militairen actief in de regio rond Kunduz. Enkele weken geleden lekte al eens uit dat enkele Belgische militairen onder vuur werden genomen in Afghanistan. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) kreeg toen heel wat kritiek omdat er volgens de oppositie informatie werd achtergehouden.