"Opgelet helm verplicht"

Print
Lanaken - Bij de grensovergang op de Maaseikersteenweg in Smeermaas staat sinds enkele dagen een mobiel informatiebord van de politie met de tekst "Opgelet helm verplichting voor elk type bromfiets".

De politie van Lanaken heeft bij de grensovergang te Smeermaas een mobiel informatiebord geplaatst. Dit bord is voorzien van een module om teksten en pictogrammen te programmeren. Op dit informatiebord staat "Opgelet helm verplicht voor elke type bromfiets ". Hieruit zou je kunnen concluderen dat het gericht is aan de gemotoriseerde Nederlanders. Het bord staat op nog geen 50 meter van het grensgebied komend van uit Maastricht en daar geldt de (val)helmverplichting niet voor snorfietsen, mits hij niet sneller gaat dan 25 km per uur, voor bromfietsen is dit 45 km per uur. De snorfiets is herkenbaar door één lichtblauwe kentekenplaat met witte tekens, bij bromfiets is dit geel met zwarte tekens.

Natuurlijk is het vervelend als je net met je snorfiets de grens overkomt niet wetend dat daar wel helmverplichting is, maar 'veiligheid' staat voorop ook over de grens! Alleen het tijdstip waarin deze informatie is geplaatst, roept vragen op!? De schoolvakantie is al geruime tijd bezig en de grens-schoolleerling vanuit o.a. Maastricht die massaal 's ochtends (en 's middag terug) de grens overschrijdt en b.v. richting het college Sint Allisbourg gaat, zijn nu niet te bereiken, met andere woorden: Schiet je nu met je informatie aan je doelgroep voorbij!?

Het is goed dat men aan veiligheidspreventie doet. Toch een tip meegevend, de politie zou er goed aan doen om op gezette tijden (tijdens het schooljaar) meer controle uit te voeren aan de grens naar deze snorfietsen, het vermoeden word vaak bevestigd dat in de praktijk zelfs de Nederlandse snorfiets sneller gaat als hun broertje het 50 cc. brommertje of scooter.

Het zou ook de straat verkeersveiligheid ten goede komen, los van de irritatie die dit met zich meebrengt gaat het ook vaak gepaard met geluidsoverlast . Voor deze Nederlandse schoolgaande jeugd is veiligheid waarschijnlijk niet zo belangrijk maar eentje van hoe snel ben ik op school en 's middags weer thuis en voor de rest 'ach' het gaat toch altijd goed.

Burgerreporter: Frits van der Wens


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio