Rock Herk vecht tegen zwerfafval

Herk-de-Stad - Vlamingen gaan bewust met afval om, maar eens buitenshuis, laten de goede bedoelingen het al eens afweten. Kijk maar eens naar een festivalwei als alle muziekbands gedaan hebben met spelen.
Daarom lanceert de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM dit jaar de ‘eventscan’: een meting van het afvalverkeer op een aantal geslecteerde evenementen, waaronder Rock Herk. Daarnaast presenteert OVAM de band TROEP: een muzikale act en campagne die zwervuil moet bestrijden.

Vorig jaar berekende OVAM dat de 25.000 bezoekers van Rock Herk 9.540 kilo afval achterlieten, ofwel 320 gram per bezoeker. Dit jaar zal een consultant de afvalstroom opnieuw berekenen en met de organisatoren bespreken welke acties nog beter kunnen.

Stijn Janssen van Rock Herk toont ondertussen welke maatregelen het festival neemt: drank in glas in de VIP-ruimte, mobiele eco-teams, slogans in de biertenten en een centraal inzamelsysteem waar mensen een drankbon of gadget krijgen in ruil voor zoveel bekers of petflesjes. Die petflesjes zijn dit jaar nieuw op Herk, na hevig aandringen van Coca-Cola. Alleen is dat niet zo verstandig: de petflesjes warmen sneller op waardoor meer energieverbuik nodig is voor de koeling. Rock Herk werkt verder niet met composteerbare bekers, zoals op Pukkelpop. “Te duur, zeker voor een gratis festival. Maar ook omdat het proces om er compost van te maken door een aantal mensen nog ernstig in vraag wordt gesteld.”

Troep
Op de camping delen ondertussen een klokkenhuis, een sigarettenpeuk en een verfrommeld blikje advies en gratis vuilniszakken uit aan de kampeerders. Het gaat om de band TROEP. “Als ze hun afval selecteren krijgen ze drankbonnen in ruil,” zegt een campingmedewerker. “Belonen helpt.”

De afvalpersonages van TROEP delen ook morgen restafval- en PMD-zakken uit op de camping. Gisteren stelde de ‘band’ ook hun campganelied tegen zwerfvuil - ‘Indevuilbak’ - voor. Een hit zal het niet worden, maar daar kan u zelf over oordelen als TROEP nog langskomt op de OLS in Kinrooi of via www.indevuilbak.be.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio