Maria (85) al 35 jaar kookmoeke

Houthalen-Helchteren - Tijdens de bezoekdag midden in het bivak in Putkapel-Wilsele, woensdag, werd Maria gevierd door de leidingsploeg en vroegere collega’s aan het fornuis. 35 bivakken maakte ze al mee, meer dan de grootste chiromannen en –vrouwen die er in Houthalen rondlopen. Maria’s – ‘Mareija’ zeggen de kinderen – bivakkencarrière begon 36 jaar geleden.

“Ik kwam net terug van Lourdes, en hoorde van mijn kinderen dat de meisjeschiro van het centrum een nieuwe kookouder zocht. De dag nadien kwamen de leidsters het mij vragen, en sindsdien zeg ik elk jaar met veel plezier ja. Als ze mij nu in het late voorjaar nog altijd niets gevraagd hebben, begin ik zelf wat ongerust te worden.”

Tuinslang
Nochtans is het leven als kookouder er vooral één van hard werken, ook die allereerste keer. “Met drie kookouders waren we, voor negentig meisjes. En we hadden maar één vuur met vier bekken, terwijl ook al het drinkwater eerst gekookt moest worden. Zo vuil was het: via een tuinslang liep het door het bos tot aan de kampplaats.” Na vier jaar als kookmoeke gingen jongens en meisjes samen op bivak. “Ooit zijn we met 140 leden op bivak vertrokken, dat was het maximum.”

Krachtvoer
Wie zelf al eens op bivak trok, weet dat het eten aan die lange houten tafels altijd beter smaakt dan aan eender welke andere tafel. Toch hebben de kookouders daarvoor geen geheim ingrediënt. “Met de vrouwen stellen we vooraf het menu samen. We zorgen ervoor dat het gezond en lekker is, en dat de kinderen er veel kracht uithalen om te spelen.”

Het menu veranderde ook niet zoveel in al die jaren. “Spaghetti kenden we vroeger wel niet. Onze soep is altijd met verse groenten, met poedersoep moet je hier niet afkomen. En we zorgen voor een lekkere saus voor bij de patatten. Ouders vragen ons vaak wat wij klaarmaken, omdat de kinderen hier zo goed eten. Dat is ook onze grootste beloning: als alle potten en pannen door de kinderen leeggegeten zijn. Ook al betekent dat dat we zelf boterhammen moeten eten, want de kookploeg eet altijd hetzelfde als de kinderen.”


PeC

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio