Centrum Kuringen veiliger en droger na zomervakantie

Hasselt - De wegenwerken die de doortocht van Kuringen-centrum moeten opwaarderen, zijn zowat halfweg. Het verkeer kan er intussen weer volop gebruik maken van het vernieuwde gedeelte tussen de kerk en het oude gemeentehuis.
Nadien volgt dan de tweede fase tussen de Joris Van Oostenrijkstraat en de nieuwe jeugdlokalen. Tegen het nieuwe schooljaar moet ook dat klaar zijn.

“Een geslaagd project”, beoordeelt schepen van Openbare Werken Johan Vanmuysen het eerste, afgewerkte gedeelte. “Alleen de bomen en een deel van het straatmeubilair moeten later nog geplaatst worden. Vanaf 3 augustus wordt de Diepstraat tussen de Joris Van Oostenrijkstraat en de nieuwe jeugdlokalen gedurende een maand volledig afgesloten. Daar wordt een omleiding ingelegd via de Gebrandestraat, Singel en Kuringersteenweg. Om de hinder te beperken zal de Diepstraat enkel tijdens de schoolvakantie volledig afgesloten zijn. In september zal de aannemer de afwerking van de stoepen voortzetten en zal er omwille van de veiligheid met verkeerslichten gewerkt worden.”

Gebrandestraat
Ook de Gebrandestraat is aan vernieuwing toe. “Door het jarenlange gebruik en zeker door de strengere winter van dit voorjaar, is de top-laag van de Gebrandestraat aan vervanging toe”, aldus nog de schepen. “Omdat de schoolvakantie een rustigere periode is, worden deze werken ook vlak na de bouwvakantie uitgevoerd. De omleiding voor deze werken sluit aan bij deze van de Diepstraat en gebeurt lokaal via de Simpernelstraat. Gedurende de ene week dat deze werken duren, wordt de gebruikte omleiding dan ook uitgebreid tot de Simpernelstraat, langs het Albertkanaal.”

“Gekoppeld aan deze wegenwerken wordt in Kuringen, tussen het kerkhof en de Demer, een wadi aangelegd, een bufferings- en infiltratievoorziening die tijdelijk gevuld wordt met regenwater. Met dit ingenieuze systeem kunnen straten en daken van huizen afgekoppeld worden van de riolering en wordt het regenwater afgevoerd, zodat het overstromingsgevaar voor Kuringen-Centrum wijkt. Het grootste deel van deze wadi zal enkel water bevatten bij hevige regenperiodes en staat voor de rest van het jaar droog. De grond tussen deze wadi en het huidige kerkhof wordt voorbehouden voor de latere uitbreiding van het kerkhof.”

Archeologie
“Opmerkelijk is dat de site van de wadi mogelijke archeologische sporen bevat. Daarom zal deze zone vanaf augustus onderzocht worden door het Instituut voor Archeologisch Patrimonium.”

Dirk JACOBS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio