Stayen is geen themacafé

Sint-Truiden - Grand café Stayen opent vandaag. Een café-brasserie-restaurant waar je 200 man kan wegzetten. Niks geelblauw, op een kat na. Wel veel hout. “Hebben we bewust zo gedaan. We zijn geen themacafé, want tenslotte is er maar 20 dagen in het jaar voetbal en moet je de andere dagen ook draaien”, zeggen uitbaters Luc Withofs en de broers Rob en Bert Breesch.

De voetballiefhebbers krijgen anders wel iets om naar te kijken. Grote oude foto’s. “Kijk eens naar die snorren”, zegt Luc Withofs. “De bekerfinale in de jaren 70, tegen Beerschot. Die hebben ze verloren.” De jonge Jef Cleeren vind je ook op de foto’s, net als een veld vol supporters met daartussen een spoorlijn.

Withofs en de broers Breesch hebben 450.000 euro geïnvesteerd in de inrichting en ze zijn erg trots op hun werk. “Zo’n grand café vind je in geen enkel voetbalstadion, in de hele Benelux niet.” Op dit moment is de vriendin van Roland Duchâtelet nog eigenaar van het pand, maar via een huurkoopsysteem worden zij over 20 jaar zelf baas. “Toch als we het betaald krijgen.”

In het café en bijhorende hotel kunnen 25 mensen aan de slag. Samen met de mensen van Eldi, Essec, Z-Staffing, Gamemania, Axa, Telenet, Callexcell en Finplan4you werken hier 200 mensen met zicht op het grasveld.

Vanuit een mezzanine in het café kun je trouwens recht op het veld kijken. “Aan de buitenkant komt een terras dat bij wedstrijden gebruikt wordt voor gehandicapten”, zegt Luc Withofs. Tijdens de match zul je trouwens niet van dit unieke uitzicht bij je koffie kunnen profiteren. Dan gaat er een gordijn naar beneden. De uitleg: gewone supporters mag je niet achter glas parkeren. “Rare regel, maar zo is de wet”, weet Withofs.

Kinderen
Bert Breesch - die al een rist cafés heeft in Sint-Truiden en vanaf januari schepen wordt voor sp.a - heeft al allerlei ideeën om mensen aan te trekken. “Deze zaterdag al beginnen we met dj Harry, die mikt op 30-plussers. Dat willen we blijven doen.”

“Voor kinderen hebben we een aparte hoek, die moet wel nog ingericht worden. Onder onze mezzanine”, zegt Luc Withofs. “In ons restaurantgedeelte hebben we ook boxen, daar kun je vergaderen zonder dat iedereen meeluistert.”

Parking is er onder het gebouw. En de prijzen? “Koffie en pintjes kosten 2 euro, een glas wijn 3,40 euro. ‘s Middags hebben we een dagmenu voor 12,50 euro.”
Het restaurant is nog maar net open of de voedselinspectie is al op bezoek. “Alles is dik in orde”, zegt Luc Withofs met een brede glimlach. “We hebben dan ook veel geïnvesteerd in de keuken.”

Jozef CROUGHS/Liliana CASAGRANDE

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio