Blikseminslag vernielt huis

As - Een blikseminslag heeft vrijdagochtend rond 6 uur zware schade veroorzaakt in een huis in de Pastoor Hermansstraat in As. De bovenverdieping brandde bijna volledig uit. De bewoners, een moeder en haar dochter, konden tijdig het huis verlaten. Het huis is tijdelijk onbewoonbaar. Het onweer zorgde ook in Bocholt en Bilzen voor schade.
“We lagen in bed toen we plots werden opgeschrikt door een luide knal”, zegt moeder Lutgarde Aerden. “Ik heb rondgekeken in huis en kon niet meteen zien wat er gebeurd was. Voor alle veiligheid heb ik de elektriciteit afgesloten. Toen ik nog eens in ons dakkamertje ging kijken, zag ik door een kier een rode gloed vlak onder het dak. Ik heb meteen mijn dochter gehaald en ben naar buiten gevlucht.”
Eén van de buren had ondertussen gezien dat de bliksem een ravage had aangericht in het huis van het gezin Aerden en verwittigde de brandweer.

In shock
“De bliksem had, vlak naast de schouw, een gat in het dak geslagen”, zegt een buurman. “Daaruit steeg heel wat rook op.”
Moeder Lutgarde en haar dochter moesten leidzaam toezien hoe in een mum van tijd het onderdak in vuur en vlam stond. Toen de brandweer ter plaatse was, sloegen her en der de vlammen al door het dak uit. Een groot deel van de bovenverdieping werd vernield en het hele dak moest eraan geloven.

Onbewoonbaar
Het huis is onbewoonbaar. Het gezin is aangedaan door de gebeurtenis. “Mijn dochter is nog steeds in shock”, gaat Lutgarde verder. “Voorlopig kunnen we wel ergens terecht. Maar we moeten zien dat ons huis snel weer bruikbaar is.”
De schade wordt geraamd op zo’n honderdduizend euro.

Chris NELIS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio