Moeder mag van rechter niet meer bij verslaafde zoon blijven inwonen

Sint-Truiden - De vakantiekamer van de Hasseltse rechtbank aanvaardde vrijdag de verdediging van een junk (22) uit Sint-Truiden dat hij door het heroïnegebruik psychisch totaal ontredderd was.
De rechtbank herleidde twee straffen - in totaal 3 jaar cel en 11.000 euro boete - tot één straf van 2 jaar en 5.500 euro, grotendeels met uitstel.

De jongeman had tegen één van de verstekvonnissen 12 dagen te laat verzet aangetekend. Hij stond terecht voor invoer, bezit en beperkte verkoop van heroïne. Zijn advocaat pleitte overmacht en voerde aan dat zijn cliënt door het heroïnegebruik psychisch totaal ontredderd was.

De strafrechter oordeelde dat het om een zeer specifieke situatie ging: toen de veroordeelde zijn verstekvonnis in ontvangst nam, was hem niet gezegd dat hij slechts 15 dagen had om daartegen verzet aan te tekenen. Bovendien liet zijn psychische en sociale toestand hem niet toe om elders te gaan informeren, vindt de rechter. De aanklager had tijdens de behandeling van de zaak gevraagd het verzet af te wijzen wegens laattijdigheid: ‘Het kan niet dat het misdrijf zelf als reden van overmacht wordt opgegeven’.

De advocaat gaf toe dat de jongeman drugs nam van toen hij nog maar 12 was en al op zijn 14de heroïne ging gebruiken. De jongeman huilde toen hij vertelde dat zijn moeder die bij hem was ingetrokken toen hij er alles aan deed om af te kicken, voor zijn ogen heroïne gebruikte. De rechter verleende uitstel: hij moet slechts 6 maanden cel uitzitten als hij zich laat opnemen en blijft tot de artsen hem laten gaan. Zijn moeder mag ook niet meer bij hem inwonen.

JaNi

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio