"Koningshuis is saai en oubollig"

Print
"Koningshuis is saai en oubollig"

Koningshuis is saai en oubollig

Slechts één op de vier Belgen voelt zich verwant met het koningshuis. Vooral prins Filip is erg onpopulair. Dat blijkt uit een studie van het Antwerpse bureau Brandhome.

Naar aanleiding van de nationale feestdag op dinsdag 21 juli, onderzocht Brandhome de populariteit van het Belgisch koningshuis. Daaruit blijkt dat de koninklijke familie met een flink imagoprobleem zit.

Slechts een kwart van de Belgen voelt zich verwant met het koningshuis. Ter vergelijking: in Nederland is dit meer dan de helft van de mensen.

Opvallend is dat de Belg de koninklijke familie vooral associeert met de dotaties, en dat ze in zijn ogen ouderwets, bevoorrecht, afstandelijk en saai is. De meeste Belgen willen ook naar een ceremonieel koningshuis, dus zonder politieke macht.

Prins Filip

Brandhome onderzocht ook wie van de koninklijke familie het populairst is. Dat blijkt koning Albert te zijn, voor prinses Mathilde en koningin Paola. Prins Laurent, maar vooral prins Filip, scoren een pak minder goed.

“De studie toont aan dat de meeste Belgen niet zitten te wachten op de komst van koning Filip”, zegt Erik Saelens van Brandhome.

KoVe