Bezwaar verkeersovertreding zinloos, politie leest formulier zelfs niet

Print
Bezwaar verkeersovertreding zinloos, politie leest formulier zelfs niet

Bezwaar verkeersovertreding zinloos, politie leest formulier zelfs niet

Wie bij een verkeersovertreding een voorstel tot minnelijke schikking krijgt, kan een formulier terugsturen waarin hij/zij verzachtende omstandigheden pleit. Maar deze antwoordformulieren worden gewoon genegeerd, zelfs niet gelezen.

Dit zegt CD&V-Kamerlid Gerald Kindermans. Via de politie heeft hij achterhaald dat bij een verkeersovertreding automatisch een voorstel tot minnelijke schikking wordt verstuurd.

Kindermans: “Als een agent het proces-verbaal intikt, worden de gegevens digitaal aan De Post bezorgd. Van daaruit wordt direct een voorstel tot minnelijke schikking naar de overtreder gestuurd. Ongeacht of die al dan niet het antwoordformulier terugstuurt. Ook ongeacht wat de inhoud is van het antwoordformulier.”

Overmacht

Volgens Kindermans krijg je zelfs bij gegronde redenen – overmacht of iemand anders reed met je voertuig – als eigenaar van de auto meteen een minnelijke schikking: “De politie zegt dat de antwoordformulieren niet gelezen worden want de minnelijke schikking is toch al verstuurd.” Enkel bij weigering van betaling worden alle stukken overgemaakt aan het politieparket.

Kindermans vindt dit ongehoord: “Tienduizenden Belgen vullen jaarlijks het antwoordformulier in en die worden zelfs niet bekeken.”

Yves LAMBRIX