Indrukwekkende Haussler heerst in de Vogezen

Print
Indrukwekkende Haussler heerst in de Vogezen

Indrukwekkende Haussler heerst in de Vogezen

Heinrich Haussler heeft op indrukwekkende wijze de dertiende rit van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Duitser was een ganse dag in de aanval, schudde zijn laatste medevluchter af op ruim veertig kilometer van de finish en kwam in Colmar solo over de meet. In de groep der favorieten gebeurde niets noemenswaardigs, al veranderen de groene- en bolletjestrui wel van eigenaar.

In de etappe die op voorhand werd aangekondigd als de meest verraderlijke van deze Ronde van Frankrijk, reed Levi Leipheimer niet meer mee. De Amerikaan van Astana brak gisteren zijn pols bij een val in de laatste kilometers. De vierde in het klassement moest dus noodgedwongen afhaken voor de doortocht in de Vogezen.

Razende start

De rit kende net als de voorbije dagen een razende start. In het eerste uur werd zo'n 47,5 kilometer afgelegd in hondenweer. Heinrich Haussler was heel bedrijvig. De Duitse renner van Cervélo, tweede in Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen, probeerde al na zeven kilometer weg te raken.

Er vormde zich uiteindelijk een groep van zeven: de Spanjaarden Juan Manuel Garate en Ruben Perez Moreno, de Fransen Christophe Moreau en Sylvain Chavanel, de Colombiaan Rigoberto Uran, de Duitser Heinrich Haussler en diens landgenoot Jens Voigt.

Het peloton liet niet helemaal begaan. Haussler, Chavanel en Perez Moreno reden voorin met drie weg, achteraan vormde zich een groep van 13 achtervolgers. Onder hen onze landgenoten Monfort en Van den Broeck. De ontsnapping was geen lang leven beschoren. Linus Gerdemann deed nog een wanhoopspoging, zonder resultaat.

Platzerwasel

Op de Platzerwasel, een col van eerste categorie, gingen Sylvain Chavanel (Quick Step) en Heinrich Haussler (Cervélo) er met twee vandoor. In de groep der favorieten werd er niet gedemarreerd, behalve dan door Pellizotti - voor de punten van het bergklassment. Voorin moest Chavanel zijn metgezel laten gaan in de afdaling. Hij zag hem nooit meer terug.

Haussler won met minuten voorsprong op eerste achtervolger Txurruka, die samen met de Fransman Feillu nog uit het peloton was weggesprongen. Laatstgenoemde werd derde, Chavanel kon nog beslag leggen op de vierde plaats. Thor Hushovd werd tweede in de pelotonspurt en grijpt daardoor de groene trui weer.

 Rituitslag   
1. Heinrich Haussler (Dui/Cervélo) 200 km in 4u56'26"
3. Amets Txurruka (Spa/Euskaltel)  op 4'11"
3. Brice Feillu (Fra/Agritubel)  6'13"
4. Sylvain Chavanel (Fra/Quick Step)  6'31"
5. Peter Velits (Rus/Milram)  6'43"
6. Thor Hushovd (Noo/Cervélo)  z.t.
7. Vladimir Efimkin (Rus/AG2R)    
8. Bradley Wiggins (GBr/Garmin)   
9. George Hincapie (VSt/Columbia)    
10. Andy Schleck (Lux/Saxo)   
24. Frederik Willems (Liquigas)    

De klassementen vindt u onze overzichtspagina ! en alle artikels over de Ronde van Frankrijk op hier