Eerste alleenstaande vrouw laat haar eicellen invriezen

Print
Eerste alleenstaande vrouw laat haar eicellen invriezen

Eerste alleenstaande vrouw laat haar eicellen invriezen

In het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) in Brussel heeft men eicellen van een vrouw ingevroren die een kinderwens heeft, maar geen partner. Zo kan zij op latere leeftijd, als ze wel een partner heeft, alsnog een kind krijgen. Het is de allereerste keer dat dit in ons land gebeurt.

Het CRG heeft al eicellen van jonge kankerpatiënten ingevroren. Maar het is nieuw dat nu ook alleenstaande vrouwen een beroep doen op deze invries-techniek.

Gynaecoloog Dominic Stoop van het CRG: “Voor het eerst hebben we eicellen ingevroren van een vrouw met een kinderwens maar zonder vriend.”

Over haar identiteit of leeftijd wil hij niets kwijt: “Ze komt uit het buitenland, werkt en is alleenstaande.” Nog vijf andere kandidates hebben zich aangemeld.

Leeftijd belangrijk

Door eicellen in te vriezen kan men ze jaren bewaren. Hoe oud een vrouw is wanneer ze de ontdooide cellen weer laat inplanten, maakt weinig uit.

Dr. Stoop: “Het is de leeftijd waarop de eitjes ingevroren worden, die telt. Best worden ze geoogst tussen de 31 en 35 jaar. Dan is hun kwaliteit nog heel goed.”

De eicellen moeten bij de vrouw voor haar 47ste teruggeplaatst worden, dat is de leeftijdsgrens voor IVF.

Carrière

Volgens dr. Stoop gaat het om vrouwen die single zijn en een drukke job hebben: “Uit profielstudies in de VS, waar de techniek al langer toegepast wordt, blijkt dat het vaak gaat om hoogopgeleide vrouwen die volop aan hun carrière werken en (daardoor) nog geen geschikte man hebben gevonden.”

Gisteren heeft de Tweede Kamer in Nederland deze techniek verworpen.

Kirsten BERTRAND