Brazilië begint omstreden zoektocht naar guerrillero’s

Print
Brazilië begint omstreden zoektocht naar guerrillero’s

Brazilië begint omstreden zoektocht naar guerrillero’s

Het Braziliaanse leger gaat op zoek naar de resten van guerrillero’s die tijdens de militaire dictatuur (1964-1985) verdwenen zijn. Het plan heeft een oude polemiek weer doen oplaaien.

Volgens een communiqué van het leger beginnen de opgravingen volgende maand in het noordelijke Amazonegebied. Ze worden uitgevoerd door een dertigtal personen, twee derde legerofficieren, de rest forensische experts, geologen en onafhankelijke waarnemers.

Ze gaan op zoek naar de resten van minstens 59 leden van de communistische Araguaia-guerrilla, die in de periode 1972-1975 verdwenen. Volgens het leger stierven ze tijdens gevechten. Andere versies, die onlangs bevestigd werden door een militaire officier, wijzen op executies door het leger.

"Emotioneel onmogelijk"

De zoekoperatie is het gevolg van rechterlijke uitspraak uit 2003, die de staat verplicht de lichamen terug te bezorgen aan de nabestaanden.

De families nemen het niet dat het leger zo sterk betrokken wordt bij de operatie en kunnen er daardoor ook niet aan deelnemen. “Het is emotioneel onmogelijk samen met het leger naar een geliefde te zoeken”, zegt Victoria Grabois, weduwe, zuster en dochter van vermiste guerrillero’s.

Defensieminister Nelson Azevedo Jobim (foto) zegt dat de operatie alleen mogelijk is met de logistieke steun van het leger.

"Een klucht"

De Braziliaanse mensenrechtenorganisatie Nooit Meer Foltering noemt de zoekoperatie “een klucht”. Volgens voorzitter Cecilia Coimbra negeert men alle rapporten en getuigenissen van mensenrechtenorganisaties, familieleden en forensische experts die in de jaren 80 al onderzoek deden in de regio.

De organisatie eist dat het leger alle archieven over de periode van de militaire dictatuur vrijgeeft om zo ook andere verdwijningen op te klaren.

Bron: RP (IPS)