"Wet op jeugbescherming verandert niet"

Print
"Wet op jeugbescherming verandert niet"

Wet op jeugbescherming verandert niet

“De wet op de jeugdbescherming wordt niet gewijzigd”. Dat zegde justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) donderdag in de Kamer aan Raf Terwingen (CD&V).

Die had zijn ongerustheid geuit naar aanleiding van de oudermoord op Gwen Vangestel in Heppen. De 17-jarige dader Dimitri kan naar het assisenhof worden gestuurd, maar de 15-jarige opdrachtgeefster, dochter Joy, kan dat niet, zij kan niet gestraft worden.

Dimitri kan 30 jaar cel krijgen, Joy kan maximum tot haar twintigste worden opgesloten in een opvoedingsinstelling, zes keer minder dus.

"Leeftijdsgrens afschaffen"

Al lang gaan stemmen op om de leeftijdsgrens om minderjarigen naar de gewone rechter voor volwassenen te sturen te verlagen. Die grens is nu 16 jaar.

Kamerlid Carina Vancauter (Open Vld) wil ze helemaal afschaffen en verwijzing naar de rechter voor volwassenen in ernstige gevallen verplichten. In Engeland is ze tien jaar.

Maar daar wil De Clerck niet van weten. “De huidige wet is goed zo”, zegde hij. “Volgens het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties gaat ze al te ver. Dat comité wil de leeftijdsgrens op 18 jaar brengen en becritiseert België al lang”.

Terwingen legde zich bij de beslissing van De Clerck neer.

Voor meer uitleg over deze discussie, zie de expertensite van John De Wit.

JDW