Na varkensgriep nu ook gevaar voor varkensebola

Print
Na varkensgriep nu ook gevaar voor varkensebola

Na varkensgriep nu ook gevaar voor varkensebola

Wetenschappers maken zich zorgen over de snelle verspreiding van het ebola-virus onder Filipijnse varkens. De Filipijnse variant is voorlopig ongevaarlijk voor de mens, maar zou net als de Mexicaanse griep kunnen muteren. Dat melden de wetenschappers in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science.

De eerste symptomen doken op in 2008, toen verschillende varkens in de Filipijnen blauwe oren kregen door een gebrek aan zuurstof. De Filipijnse overheid sloot twee boerderijen en nam bloedstalen van 6.500 varkens en vijftig medewerkers.

De bloedstalen werden onderzocht in Amerikaanse laboratoria, en daar bleek dat het om Reston ebola ging, een variant van de besmettelijke ziekte die ongevaarlijk is voor de mens. Van de medewerkers bleken er zes van positief te testen. Geen van de besmette personen werd ziek.

Mutatie

Toch maken wetenschappers zich zorgen over de mogelijke mutatie van het virus in de varkens. Ze roepen de Filipijnse overheid op om snel werk te maken van een vlotte rapportering van zieke varkens en de verkoop van illegaal geslacht vlees aan banden te leggen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Erg gevaarlijk

Het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention in Atlanta beschouwt het virus als een categorie 4 pathogeen, een categorie die gereserveerd is voor de meest gevaarlijke en exotische ziekten.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie is bezorgd. Ze wijst erop dat de onderzochte personen niet ziek zijn geworden, maar dat het stuk voor stuk gezonde volwassenen betrof en dat er dus geen conclusies getroffen kunnen worden voor alle bevolkingsgroepen.

Bron: JG (IPS)