Nicki Sørensen (34) beste in overgangsetappe

Print
Nicki Sørensen (34) beste in overgangsetappe

Nicki Sørensen (34) beste in overgangsetappe

Nicki Sørensen (Saxo Bank) heeft de twaalfde rit van de Tour op zijn naam geschreven. De 34-jarige Deen haalde het solo voor een groep van zes medevluchters. Laurent Lefevre werd op bijna een minuut tweede. De pelotonspurt werd (nog maar eens) gewonnen door Mark Cavendish.

Het werd, zoals verwacht, een typische overgangsetappe. In het eerste anderhalf uur werd er wel bijzonder snel gereden. Een paar colletjes van vierde categorie zorgden echter niet meteen voor afscheiding, maar op de top werd er wel gestreden om de punten. Dat gebeurde ook in een tussensprint voor het groen. Cavendish liep 2 punten verder uit op Hushovd.

Groep van zeven

Zaak was bij de goede ontsnapping mee te springen. Eerst probeerden een elftal renners, maar zij kregen geen vrijgeleide. Ook Greg Van Avermaet (Silence-Lotto) probeerde eens mee te glippen, zonder succes. Het was uiteindelijk een groep van zeven die mocht wegrijden. Onder hen geen landgenoten.

Drie Fransen (Laurent Lefevre, Sylvain Calzati en Remi Pauriol) reden in het gezelschap van de Spanjaard Egoi Martinez, de Italiaan Franco Pellizotti, de Duitser Markus Fothen en de Deen Nicki Sørensen langzaam maar zeker weg van het peloton. Een massaspurt zou het vandaag niet worden: de andere ploegen hadden teveel schrik van Cavendish.

De voorsprong van de zeven liep gestaag op. Pellizotti en Egoi Martinez hielden een wedstrijd in de wedstrijd om de koppositie in het bergklassement. De anderen hoopten in de laatste kilometers het verschil te kunnen maken.

Sørensen solo

Nicki Sørensen was de eerste om te demarreren. Sylvain Calzati ging mee en samen liepen ze zo'n vijftien seconden uit. De achterstand verkleinde echter met nog zo'n zes kilometer te gaan, en toen besloot Sørensen er zelf vandoor te gaan. De anderen zagen hem niet meer terug.

De pelotonspurt werd gewonnen door Cavendish, die Hushovd in het klassement om de groene trui toch opnieuw een tik geeft. Een val in de laatste drie kilometer hield enkele klassementrijders op, maar de tijdsverschillen worden niet doorgerekend in het klassement.

 Rituitslag   
1. Nicki Sørensen (Den/Saxo) 212 km in 4u52'24"
2. Laurent Lefèvre (Fra/Bouygues)  op 48"
3. Franco Pellizotti (Ita/Liquigas)    
4. Markus Fothen (Dui/Columbia)    
5. Egoi Martinez (Spa/Euskaltel)   
6. Sebastien Calzati (Fra/Agritubel)   
7. Rémi Pauriol (Fra/Cofidis)   1'33"
8. Mark Cavendish (GBr/Columbia)  5'58"
9. Thor Hushovd (Noo/Cervélo)    
10. Marco Bandiera (Ita/Lampre)   
32.Maxime Monfort (Columbia)   

De klassementen vindt u onze overzichtspagina ! en alle artikels over de Ronde van Frankrijk op hier