Webmaster en 5 kompanen opgepakt na tientallen brandstichtingen

Print

Webmaster en 5 kompanen opgepakt na tientallen brandstichtingen

Een 37-jarige webmaster uit Maastricht werd, samen met vijf andere verdachten, aangehouden op verdenking van verscheidene brandstichtingen en het aanzetten tot brandstichtingen. De man maakte foto's van branden, ondermeer in Belgisch Limburg, en bood die aan de pers aan. De schade loopt in de honderdduizenden euro.

W.L., de webmaster van de website 112Maastricht.nl, werd aangehouden nadat twee broers belastende verklaringen aflegden.

Foto's

De 23-jarige B.C en M.C. (20) zouden in opdracht van de dertiger meerdere branden hebben aangestoken. W.L. maakte vervolgens foto´s, die hij op zijn website plaatste en deels aan week- en dagbladen aanbood.

Inmiddels werden 6 personen aangehouden. Het gaat om W.L., de twee broers en drie 'medewerkers' van de webmaster. De website 112Maastricht.nl staat nu offline.Hulpdiensten afluisteren

W.L. maakt al vele jaren foto´s van branden en ongevallen in en rond Maastricht. Vroeger kon hij via een mobiele ontvanger meeluisteren naar de oproepen van brandweer, politie en ambulance. Zo kwam hij snel te weten waar er branden of ongevallen gebeurden en kon hij foto´s maken.

In Nederland waren deze mobiele ontvangers geoorloofd. Sinds enige tijd zijn de hulpdiensten echter niet meer afluisterbaar door het gebruik van een nieuw en gecodeerd zend- en ontvangstsysteem.

Veertigtal branden

De politie onderzoekt nu een veertigtal branden in Maastricht die tussen 2006 en 2009 hebben plaatsgevonden. Het gaat ondermeer om leegstaande panden, auto´s en vrachtwagens.

W.L. en zijn vrienden waren vaak erg snel aanwezig. Uit onderzoek blijkt bovendien dat zij het veelal waren die de hulpdiensten verwittigden.

Lanaken

Niet alleen in Maastricht, maar ook interventies van de brandweer van Maastricht in Lanaken werden door W.L. gevolgd en in beeld gebracht op zijn website. Zijn laatste foto's uit Lanaken gingen over branden in Smeermaas en in de Jan Rosierlaan.


Foto van burgerjournalist Arnold Roberts van de brand in Smeermaas begin mei, een van de laatste branden die op de website van W.L. verscheen.

Dit nieuws werd ons aangeleverd door burgerjournalist Arnold Roberts.
Wilt u meer informatie over ons project burgerjournalistiek of hebt u zin om zelf artikels te schrijven voor hbvl.be?
Surf naar www.burgerreporter.be!