Sint-Gillis-Waas vangt illegalen met kinderen op

Print
Sint-Gillis-Waas vangt illegalen met kinderen op

Sint-Gillis-Waas vangt illegalen met kinderen op

Vanaf september zullen vier gezinnen met schoolgaande kinderen die illegaal in België verblijven, tijdelijk opvang vinden in Sint-Gillis-Waas.

Sinds oktober vorig jaar worden illegalen met kinderen niet meer in gesloten centra ondergebracht, maar in gewone, open opvanghuizen. Het project startte met drie huizen in Zulte en zes flats in Tubeke. Nu komen er dus vier huizen in Sint-Gillis-Waas bij.

“Het gaat om vier oude rijkswachtwoningen”, legt burgemeester Remi Audenaert (CD&V) uit. “Ze worden gebruikt om vier gezinnen met kinderen tijdelijk in op te vangen. De uitwerking van dit project is voor rekening van Vreemdelingenzaken.”

De gezinnen blijven drie à vier weken voor ze terugkeren naar hun land van herkomst. “In die weken worden ze begeleid door coaches”, zegt minister minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom (Open Vld). “Momenteel zijn er vier coaches in dienst, maar er worden er nog twee aangeworven. Zo kunnen we op een betere manier de mensen voorbereiden op een terugkeer.”

Eigen zaak opstarten

Om die terugkeer ook duurzaam te maken is de minister ook bezig met een project dat nu in de eindfase zit. Door bijvoorbeeld de mensen te helpen een eigen zaak op te starten in het land van herkomst of het schoolgeld van de kinderen er een tijdje te betalen, hoopt de minister de opbouw van hun leven te vergemakkelijken.

“Het is belangrijk dat de lokale gemeenschap betrokken wordt bij het project”, benadrukken Audenaert en Turtelboom. “Daarom wordt er in september een groot informatiemoment voor de hele bevolking gehouden.”

MVDV