Horeca-uitbaters starten petitie tegen straatmuzikanten

Print
Horeca-uitbaters starten petitie tegen straatmuzikanten

Horeca-uitbaters starten petitie tegen straatmuzikanten

“Ze jagen de klanten weg”, zeggen de Gentse horeca-uitbaters en winkeliers die via een petitie een deel van de straatmuzikanten willen verbannen. Ook in Antwerpen is er irritatie, zo blijkt uit onze rondvraag.

“Ze zijn opdringerig en duwen na elk liedje meteen een bekertje onder je neus. Dat stoort de mensen”, klinkt het bij de Gentse én bij Antwerpse horeca-uitbaters.

In Gent is de onvrede niet gericht op een toename van het aantal straatmuzikanten, maar wel op de manier waarop ze tegenwoordig te werk gaan. “Horeca-uitbaters klagen dat de straatmuzikanten hun klanten wegjagen. Bovendien spelen ze telkens weer hetzelfde paar liedjes en zijn ze opdringerig. Dat irriteert de mensen”, klinkt het bij Horeca Gent.

Brussel: diploma en audities

Om gelijkaardige redenen moeten straatmuzikanten in Brussel sinds vorig jaar een diploma in hun vak kunnen voorleggen om een vergunning te krijgen. En na het verbod voor straatmuzikanten in de Brusselse metro startte de vervoersmaatschappij MIVB de ‘Operatie Beethoven’. Zij die willen musiceren in de metro, moeten eerst op auditie komen. In Barcelona en in Praag worden gelijkaardige audities georganiseerd.

Antwerpen: weinig officiële klachten

Ondanks het grote aantal straatmuzikanten in Antwerpen blijft het er toch opvallend rustig rond het thema. “We krijgen weinig klachten binnen over vervelende straatmuzikanten. Voorlopig is het niet nodig om daar iets rond te ondernemen”, aldus Bart Govaert op het kabinet van burgemeester Patrick Janssens.

In Antwerpen zijn er geen audities of diploma’s nodig. Wel moeten muzikanten een vergunning aanvragen bij de stad. Aan die vergunning zijn regels verbonden. Zo mogen straatmuzikanten maximaal een uur op dezelfde plaats spelen, mogen ze bij voorbijgangers niet aandringen op een vergoeding en zijn er een aantal verboden locaties.

Geraldine DEWART