Daerden naar federale regering, Brussel en Wallonië kennen ministers

Print
Daerden naar federale regering, Brussel en Wallonië kennen ministers

Daerden naar federale regering, Brussel en Wallonië kennen ministers

Vannacht is duidelijk geworden hoe de regeringen er de komende jaren zullen uitzien in Brussel, Wallonië en Franse gemeenschap. Als gevolg daarvan komt er ook een stoelendans op gang in de federale regering, waardoor onder meer Michel Daerden (PS) zijn intrede maakt in de federale regering.

De Waalse regering en de regering van de Franse gemeenschap zal bestaan uit een olijfboomcoalitie (PS, Ecolo en cdH). Rudy Demotte (PS) blijft minister-president in beide regeringen.

Ook in Brussel werd er langs Franstalige kant een centrum-linkse coalitie gevormd. Ook daar blijft de huidige regeringsleider op post, Charles Picqué (PS).

Vanhengel naar federale regering

Langs Nederlandstalige kant werd een coalitie tussen CD&V, Groen! en Open Vld gesmeed. Brigitte Grouwels (CD&V) wordt minister van Openbare Werken en behoudt haar voogdij over de Brusselse Haven. Samen met staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!) krijgt ze ook de bevoegdheid over Mobiliteit.

Niet Guy Vanhengel, maar Jean-Luc Vanraes gaat voor Open Vld naar de Brusselse regering. Vanraes wordt minister voor Financiën en Begroting.

Daarmee is duidelijk dat Guy Vanhengel vice-premier wordt in de federale regering. Stilaan beginnen ook de puzzelstukjes in elkaar te vallen wat betreft de herschikking van die regering.

Daerden wordt federaal minister

Naast Vanhengel zullen ook de PS'ers Michel Daerden en Philippe Courard naar het federale niveau verhuizen. Het is duidelijk dat de regionale coalitiepartners Daerden niet wensten in hun regering.

Wie wijkt voor Vanhengel?

Naast Karel De Gucht (Open Vld), die Europees Commissaris wordt, moeten ook Marie Arena en staatssecretaris Julie Fernandez Fernandez (PS) hun post afstaan in de federale regering.

Welke Open Vld'er plaats moet ruimen voor Vanhengel is nog niet duidelijk, maar zal in de loop van de dag worden bekend gemaakt.