Vakantie

Het weer voor donderdag 16 juli

Print
Het weer voor donderdag 16 juli

Het weer voor donderdag 16 juli

Donderdag wordt voorlopig de laatste mooie zomerdag. Het blijft overal droog en vooral tijdens het eerste deel van de dag zijn er brede zonnige perioden. Namiddag ontstaan er meer en meer stapelwolken maar het blijft nog overal droog.

De temperaturen kunnen in Limburg tot gemiddeld 27°C oplopen. In de Kempen kan dat vlot 28°C worden. De wind waait zwak uit zuidwestelijke richting.

In de nacht naar vrijdag komen er vanuit het zuiden hevige onweders richting Vlaanderen opzetten. Een aantal modelberekeningen laten Limburg ontsnappen aan de eerste aanvalsgolf die hoofdzakelijk ten westen van ons zou passeren. Maar het kan in dit soort situaties net zo goed meteen prijs zijn. We houden echter best rekening met hevige onweersbuien met winstoten en lokaal ook wateroverlast.

Vrijdag kan het vooral in de voormiddag nog stevig onweren met alles erop en eraan. Na een zwoele nacht met minima die in de binnensteden zelfs nauwelijks onder de 20°C zakken zal de temperatuur overdag niet veel winst meer boeken. Er stroomt namelijk koelere lucht binnen waardoor de maxima beperkt blijven tot hooguit 22°C.

Zaterdag mogen we ook nog flink wat regen verwachten. Volgens de laatste computerberekeningen zou het zelfs tot in de late uurtjes kunnen duren vooraleer het overal droog wordt en ons vanaf het westen een aantal opklaringen bereiken. De maxima zouden daardoor ook een flink eind beneden de 20°C blijven hangen. Het gaat zaterdag bovendien krachtig waaien uit meestal westelijke richting. Eerder herfst dan zomer dus.

Zondag wordt het dan droger en ook al enkele graden warmer. Toch moeten we in de loop van de dag afrekenen met nog een aantal buien, eventueel met een donderklap. De minima liggen rond 12°C en de maxima schommelen rond of net beneden 20°C. Er waait nog steeds een vrij krachtige zuidwestenwind.

Maandag is het wisselend bewolkt. Voormiddag blijft het overal droog maar namiddag kunnen er opnieuw verspreid een aantal buien vallen. De maxima komen uit in de buurt van 21 of 22°C.

Dinsdag probeert warmere lucht vanuit het zuiden terrein te winnen maar dat proces ondervindt toch de nodige weerstand. Waarschijnlijk blijven de maxima nog steken bij 22°C en is het wachten tot woensdag vooraleer de 25°C binnen bereik komt. Met wat geluk blijft het op de meeste plaatsen droog al valt een bui toch niet uit te sluiten.

Niet te missen