Snoezelruimte voor kinderen met autisme

Snoezelruimte voor kinderen met autisme

Snoezelruimte voor kinderen met autisme

Maasmechelen - Serviceclub Rotary Maaseik heeft een nieuwe snoezelruimte geschonken aan de Oudervereniging Limburgse Stichting Autisme (LSA).
In zo’n ruimte kunnen kinderen met autisme tot rust komen en leren ze beter omgaan met zintuiglijke prikkels.

Naast de snoezelruimte, kostprijs 16.500 euro, financiert Rotary ook de renovatie van een opslagruimte in de gebouwen van het buitengewoon lager onderwijs ’t Kreeftje in de Bosweg in Maasmechelen. Daar organiseert LSA vakantieopvang voor 38 kinderen en jongeren met autisme.

Autiklasjes
“Wij organiseren hier twee keer een vakantieopvang van twee weken voor kinderen met autisme”, legt voorzitter Marleen Bloemen uit. Daarnaast is er ook nog vakantieopvang in Peer en Sint-Truiden. “Het mooie aan dit project is dat ’t Kreeftje tijdens het schooljaar ook gebruik kan maken van de snoezelruimte. Ander goed nieuws is dat deze school vanaf september start met drie autiklasjes”, zegt Marleen.

Prikkels
Waarom een snoezelruimte belangrijk is voor kinderen met autisme? “Die kinderen worden in het dagelijkse leven overspoeld door allerlei zintuiglijke indrukken. Door hun autisme kunnen ze daar geen selecties in maken, en ervaren ze het leven als bedreigend. In een snoezelruimte kunnen die sensorische prikkels zoals lichteffecten, muziek of voelen via een waterbed met geluidssensoren, aangepast worden aan hun noden van het ogenblik. Zo komen ze tot rust. Gelijktijdig worden ze uitgenodigd om te reageren op die prikkels en er mee om te gaan”, legt de voorzitter uit.

Deze vakantieopvang voor kinderen met autisme is enig in Limburg, maar ook daarvoor bestaat een wachtlijst. “Wij kunnen niet iedereen bedienen. Wij moeten mensen weigeren wegens geen plaats. We werken met één monitor per autist.”

Jos THOMASSEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio