“Olympische Spelen van de blaasmuziek”

“Olympische Spelen van de blaasmuziek”

“Olympische Spelen van de blaasmuziek”

Riemst - Drie weken lang is Kerkrade het Mekka van de muziek. Wat ooit begon als een onderonsje tussen blaaskapellen van Engelse en Nederlandse mijnwerkers, is een halve eeuw later uitgegroeid tot hét internationale concours voor fanfares, harmonies en brassbands.

“Muzikanten uit 35 landen treden aan in Kerkrade, alle 5 continenten zijn vertegenwoordigd. Uiteraard heb je meer Europeanen omdat blaasmuziek typisch voor deze contreien is, maar bijvoorbeeld Azië is ook goed vertegenwoordigd met landen als Thailand, Japan, Singapore”, vertelt Joyce Thönnissen, een van de vele vrijwilligers die hun schouders onder het WMC hebben gezet. En elk heeft blijkbaar ook zo z’n specialiteiten: “De Europeanen overheersen op de zittende concerten, Azie en Amerika spannen de kroon in de mars- en showwedstrijden omdat je daar de tradities van highschoolbands hebt.”

Wereldwijd
In de weekends heb je de wedstrijdconcerten, tijdens de week zijn er randfestiviteiten in en om Kerkrade. Je mag overigens niet zomaar meedoen: voor de lagere divisies mag iedereen zich inschrijven, maar het is het WMC dat beslist of je kwalitatief in het plaatje past. “We hebben doorheen de jaren een wereldwijd netwerk uitgebouwd en als we nog helemaal niets van de muziekgroep gehoord hebben, gaan we vooraf zelf luisteren.”
Voor de hogere divisies hangt het van de score van de vorige editie af, voor de ultieme wedstrijd - de concertafdeling - word je meestal de eerste keer gevraagd op basis van vorige prestaties (daarna moet je minstens 90 procent halen om opnieuw in deze afdeling te mogen aantreden).

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio