“Beren van venten met tranen in de ogen”

Peer - Een kwarteeuw lang Blues Peer staat niet alleen voor straffe concerten, maar ook voor straffe verhalen en memorabele passages.
We schoven aan tafel bij organisatoren Misjel Daniëls (van 1985 tot 2001) en Wim Vermeijen (2002-2009) voor een blik in de backstage en om eens te graaien in hun vat vol leuke weetjes.

Pukkelpop - Peer
“Het eerste officiële jaar van Blues Peer,” zegt Misjel Daniëls. “Daarvoor organiseerden we al de Peerse Fieste, maar vanaf ’85 werd er echt de naam bluesfestival opgeplakt. We kozen specifiek voor blues omdat niches werkten en omdat er al allerlei gelijkaardige festivalletjes plaatsvonden in de buurt. Bleek dat jaar ook Pukkelpop te beginnen. In Heppen, op dezelfde datum - 21 juli - én met ook Anna Domino op de affiche.”

Oeps, foutje
“In 1986 moest een chauffeur de gitarist van Maxine Howard Rhythm & Blues Explosion aan het station in Hasselt oppikken,” zegt Misjel. “Zoek naar ‘een zwarte met een gitaar’ hadden we gezegd. Toen de chauffeur in het station arriveerde, zag hij een zwarte man met gitaar op het perron staan. Hij vroeg of hij naar Blues Peer moest. Dat bleek zo te zijn. Pas onderweg kwam hij erachter dat het om een bezoeker ging, en niet om een muzikant. Verkeerde zwarte meegenomen en rechtsomkeer moeten maken (lacht).”

Mayfield voor de madam
“Het jaar van Howlin’ Wilf & The Veejays met in de rangen… James Hunter: de man die dit jaar voor John Fogerty zal openen. En dat we verder keken dan de blues bewijst de aanwezigheid van Curtis Mayfield. Daar deed ik mijn vrouw ook een groot plezier mee (lacht).”

John Lee wie?
Een topjaar met zowel John Lee Hooker en Stevie Ray Vaughan. “In een circustent zoals ook North Sea Jazz eentje had. Zo kwamen de optredens in de namiddag al veel beter tot hun recht dankzij de juiste belichting,” zegt Misjel.
Het verhaal dat Hooker na zijn optreden zijn cheque vergat in de kleedkamer is ondertussen alom bekend. “Wist je dat ze me bij de platenfirma bijna afscheepten toen ik om promoplaten vroeg van Hooker? Platen van zo’n ouwe man, wie kende die dan? Eén jaar later verscheen ‘The Healer’: toen kenden ze hem bij de platenfirma al een pak beter.”

puist op de poep
Een bekende anekdote is die van Rory Block die op het allerlaatste moment nog om een kussen vroeg om op haar stoeltje te leggen zodat ze het opengebarsten puistje op haar poep niet zou voelen. “En het jaar van de moto’s,” zegt Misjel. “Kwam door Lonnie Mack: die lokte héél veel motards.” Ook op de affiche: BB King voor de eerste maal en Dana Gillespie, ex-waterskikampioene.
“‘Als mijn figuur op mijn 50ste niet meer in de maat zit, maakt dat niets uit: want ik zing blues en geen pop,’ zei ze me (lacht). Inmiddels is ze zéér rondborstig.”
Cajunfeestje
“Het jaar dat Dr. John er was, zij het wat te laat, maar vooral dat van The Sundogs die een enorm applaus oogstten met hun show vol cajun en zydeco. Tent op zijn kop.”

Vijf niet zo blinde Boys
“Mijn persoonlijke hoogtepunt: Five Blind Boys Of Alabama. Toen ze hun gospel over het publiek strooiden zag je zelfs beren van venten tranen in de ogen krijgen. Ze zijn ook niet allemaal blind, hé: de gitarist kon wél zien en leidde de rest rond, mét zonnebril zodat het leek alsof hij ook blind was.” “Van Morrison deed enkel op podium even vervelend. Maar backstage: zeer beleefd. Hij ontmoette er een aantal bevriende vrouwelijke kennissen in zijn kleedkamer.”

Taylor bij de tandarts
“Ik heb dat jaar een speciale versterker gekocht voor Pops Staples, de pa van Mavis van The Staple Singers, die nu nog in mijn kelder staat,” zegt Misjel. “Het jaar ook van ex-Stone Mick Taylor die plots niet aanwezig bleek te zijn, maar zijn band wel. Naar de tandarts moeten gaan in Londen, klonk het. Gelukkig wel op tijd voor zijn optreden. Cab Calloway was dat jaar ook present met zijn grootste show.” Hidihidihidiho!

Christof RUTTEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio