Boer redt kalveren uit brand

Boer redt kalveren uit brand

Bree - De Breese veehouder Antoon Vaesen (54) heeft woensdagochtend tien kalveren gered uit een brandende schuur van zijn vee- en landbouwbedrijf De Meylaertshoeve. Het vuur in de halfopen opslagruimte is wellicht ontstaan door zelfontbranding van balen hooi.

Vaesen blikt terug op een hectische nacht. “Ik lag al laat in mijn bed omdat ik nog een koe heb moeten helpen kalveren. Het was tien voor vijf toen mijn vrouw Miet Coninx mij wakker schudde. Ze zei: ‘De hond blaft. En ik heb iemand de poort horen opendoen en hij is over het erf naar achter gelopen’. In mijn pyjama ben ik dan buiten gaan kijken. Met een slaapkop zag ik rook, veel rook. De buurman liep naar mij en riep dat de hangar in brand stond. Gelukkig had hij de brandweer al verwittigd.”

Vaesen wou niet machteloos toekijken. “We hebben de tractor eruit gehaald. Daarachter zaten een tiental kalveren in hokken. Die moest ik daar weg hebben. Ondertussen passeerde op de weg nog een bekende die ook kwam helpen bij het bevrijden van de dieren. De solidariteit is groot hier. We hebben ze in de veewagen geduwd en uit de buurt van de hangar gebracht. Of het gevaarlijk was? De vlammen sloegen al door het dak, en het werd ook wel heet. Maar ik moet geen medaille. Dit is gewoon ons werk.”

Om ook de rest van de landbouwtoestellen te vrijwaren, zorgde de brandweer voor twee waterschermen.
De brandweer van Bree was tot 10 uur in de weer met nablussen. De schade aan het dak van de schuur is groot.

Melken
“Om half zes ben ik zoals elke dag de koeien beginnen te melken. Het boerenleven stopt niet na een brand”, zegt Miet. “Was dit twee maanden later gebeurd, met de hangar vol hooi, dan was de schade enorm geweest. Fijn is dit niet, onze sector krijgt al genoeg klappen. Maar we overleven het wel.”

Mireille MAES

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio