Exquisa kookt voor Chiro Hamont

Exquisa kookt voor Chiro Hamont

Hamont-Achel - Normaal roeren Filip en Yanaïka in de potten van hun Hasseltse restaurant Exquisa, maar gisteren deden ze dat uitzonderlijk in de Chirolokalen van Tessenderlo, waar de Chiromeisjes van Hamont op kamp zijn. “Wat we hier het meeste missen? Een vuur op de juiste hoogte”, lacht Yanaïka.

De Hamontse Chiromeisjes hebben het bezoek van Filip en Yanaïka helemaal zelf verdiend. “Een van onze leden had in een foldertje van de Christelijke Mutualiteit de ‘Kok op Kamp’-wedstrijd gezien”, zegt hoofdleidster Yasemin. “Voor die wedstrijd moesten we een origineel idee bedenken. We hebben allerlei filmpjes gemaakt waarin te zien is hoe we ‘letterlijke maaltijden’ klaarstomen: voor een hotdog hebben we bijvoorbeeld een pluchen hond in de pan opgewarmd.”

Accent

Zo’n vijftig jeugdverenigingen deden mee aan de CM-wedstrijd. “Daaruit hebben we tien jeugdverenigingen geselecteerd”, zegt Inge Draye van CM Limburg. “Filip en Yanaïka mochten de knoop doorhakken.”

“Het filmpje van de Chiromeisjes van Hamont vonden wij het grappigst”, zegt Yanaïka. “Vooral hun accent: in Hamont noemen ze een banaan bijvoorbeeld een banoan (lacht).”

CM wil met ‘Kok op Kamp’ jongeren op een ludieke manier aansporen om gezond te eten. Op het menu stond dan ook een gezonde maaltijd: gemarineerde scampi’s op stokjes met verse groentjes. Die scampi’s mochten de Chiromeisjes, na deskundige uitleg van Filip, zelf op de stokjes schuiven.

Yanaïka stond ondertussen binnen in de keuken achter de dampende kookpotten. “Er is hier toch iets minder luxe dan in Exquisa”, zegt ze. “Wat ik het meeste mis? Een vuur op de juiste hoogte (lacht).”
Opvallend was gisteren hoe populair de Exquisa-koks nog altijd zijn. Een van de Chiromeisjes durfde het zelfs aan Yanaïka aan een heus interview te onderwerpen. “Akkoord”, zegt Yanaïka. “Als je maar geen vettige vragen stelt.” ‘Zouden jullie niet liever een onbekend restaurant runnen?’, luidt de slotvraag van het meisje. “Absoluut”, knikt Yanaïka. “Maar dat is nu te laat zeker? (lacht)”


Koen SNOEKX


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio