Mark Cavendish grijpt zijn derde ritzege na non-etappe

Print
Mark Cavendish grijpt zijn derde ritzege na non-etappe

Mark Cavendish grijpt zijn derde ritzege na non-etappe

In een etappe die naam niet waardig heeft Mark Cavendish de massaspurt gewonnen voor Thor Hushovd en Tyler Farrar. Tom Boonen werd opgehouden door een val in de laatste kilometer.

De tiende rit van de Ronde van Frankrijk stond volledig in het teken van het verbod op de communicatie tussen ploegleiders en renners. Echte protestacties bleven uit, maar het ritverloop was voor liefhebbers huilen met de pet op.

Vier vluchters

Op de quatorze juillet verwachtte iedereen een spervuur aan aanvallen van de Fransen, maar de eerste ontsnappingspoging was meteen de goede. Samuel Dumoulin (Cofidis), Thierry Hupond (Skil-Shimano) en Benoit Vaugrenard (La Française des Jeux) waren de trotse Fransen voorin, de Rus Mikhail Ignatiev (Katusha) glipte mee.

De vluchters reden geen enorme voorsprong bij elkaar, maar liepen toch tot 4 minuten uit. Dat was vooral het werk van de drie Fransen. Het ging echter vooruit aan een slakkentempo, zowel vooraan als in het peloton. Toch slaagde de Noor Kurt-Asle Arvesen erin te vallen. Hij verschijnt morgen vermoedelijk niet meer aan de start.

Met nog zo'n vijftien kilometer te rijden ging het tempo naar omhoog. De vluchters probeerden de luttele seconden voorsprong te verdedigen en ruim drie kilometer van de streep probeerde Ignatiev nog weg te geraken. Dat lukte niet: het was wachten tot het peloton de vier zou opslokken.

Wéér Cavendish

De trein van Team Columbia bracht Cavendish naar de meet, maar de spurt werd ontregeld door een valpartij. Daardoor verloor o.m. Levi Leipheimer 15 seconden op de eerste groep. Ook onze landgenoot Maxime Monfort verloor een plek in het algemeen klassement.

Toch perste Cavendish er een fantastische laatste 200 meter uit. Groene trui Hushovd en de Amerikaan Tyler Farrar konden alleen maar toekijken.

 Rituitslag   
1. Mark Cavendish (GBr/Columbia) 194,5 km in 4u46'43"
2. Thor Hushovd (Noo/Cervélo)   
3. Tyler Farrar (VSt/Garmin)    
4. Leonardo Duque (Col/Cofidis)    
5. Jose Joaquin Rojas (Spa/Cd'E) )   allen
6. Lloyd Mondory (Fra/AG2R)  zelfde
7. Kenny Van Hummel (Ned/Skil)   tijd
8. William Bonnet (Fra/Bouygues)    
9. Daniele Bennati (Ita/Liquigas)    
10. Saïd Haddou (Fra/Bouygues)   
32. Greg Van Avermaet    

De klassementen vindt u onze overzichtspagina ! en alle artikels over de Ronde van Frankrijk op hier