Renners krijgen vrouwen en vriendinnen over de vloer op rustdag

Print
Renners krijgen vrouwen en vriendinnen over de vloer op rustdag

Renners krijgen vrouwen en vriendinnen over de vloer op rustdag

Vanmorgen staan er een paar met een brede lach aan de start. Er hoeft niet eens klank bij het beeld, want iedereen weet welke pil die jongens slikten: ‘Dokter Love’ kwam langs, in de persoon van vrouw of lief.

Bij Silence-Lotto liep het vrouwvolk elkaar niet voor de voeten. Met zo erg veel maakten ze de reis naar Limoges niet om hun ventje te plezieren. Wegens te ver. Of nog aan het werk.


Voor studente Ellen Gijsel en opvoedster Jasmine Vangrieken stelde het probleem zich niet. De vriendin van Greg Van Avermaet geniet na haar tweede jaar regentaat LO van vakantie, de partner van Johan Vansummeren weekte bij haar baas een paar dagen los voor de Frankrijkreis.

“Ik maakte er een fietstrip van met mijn broer Jochen”, verklapt Ellen op het terras van het Silencehotel. “We parkeerden onze auto in de Auvergne en reden elke dag met een bergrugzak van 12 kg zo’n 80 à 90 km. Afzien, hoor, zeker toen het tot 11% bergop ging. Ik hield me overeind met de wetenschap dat Greg in de Tour nog hoger moet. Overnachten deden we op campings. Zondag pikten we de auto weer op om naar Limoges te komen.”

Jasmine stapte zaterdag, vergezeld van haar ouders, in Lommel in de auto voor de lange trip. “Geen punt. (Lacht) Ik ben het gewoon achter Johan aan te hollen. Mijn plicht, vind ik, nu we samenwonen”, zegt ze. “Toen ik nog zwom, was ik ook altijd blij wanneer ik bezoek kreeg als ik in het buitenland aan de slag was. Mijn ouders maakten zelfs de verplaatsing naar Moskou voor de Europese jeugdkampioenschappen.”

Nieuw

Summie is al aan zijn vijfde Tour toe, voor zijn ploegmaat Van Avermaet is het avontuur nagelnieuw. Het zette zijn vriendin Ellen er niet toe aan haar ‘chérie’ om de haverklap op te bellen.

“Doen we eigenlijk nooit. We houden het bij berichtjes. We kennen elkaar al negen jaar en zijn intussen zes jaar samen: dan zijn er niet veel woorden nodig om te weten hoe de ander zich voelt. Ik laat Greg zoveel mogelijk met rust. Wat kunnen we elkaar tijdens de Tour vertellen? Voor ons geldt: geen nieuws is goed nieuws”, lacht Ellen.

Dagboek

Aan het telefoonverkeer van de Limburgers hebben de Proximussen op de mobiele markt dan weer wel goede klanten.

“Wij kletsen nogal wat”, bekent Jasmine. “Johan is pas wakker of ik krijg hem al te horen. Na de koers nog een keer en voor hij gaat slapen weer. Ach, veel te vertellen is er vaak niet. Elkaar eens horen is al genoeg. Met zijn blackberry bedelft hij mij ook onder de berichtjes. Lief van hem. En ik verneem natuurlijk ook wel eens wat via zijn dagboek in Het Belang van Limburg.”

Grote liefde

Het weerzien nadat ze anderhalve week geleden van elkaar gescheiden werden, was erg warm. En dat had niets met de temperatuur in Limoges te maken.

“Ik was ontzettend blij toen ik Greg zag. Dat was voor hem niet anders. Dat half uurtje dat we samen op de kamer waren, deed ons allebei deugd. Ik kon met eigen ogen vaststellen dat hij er goed bij loopt, ook al zag hij een paar keer goed af. Eén keer meespringen met een ontsnapping en een uur later voelde hij dat nog in de benen, vertelde hij mij. Amai, zeg”, grapt Ellen.

Oortjes

“Maar hij blijft een ritzege najagen. Hij bestudeerde het roadbook en vertelde mij op welke dag ik hem bijzonder goed in het oog moet houden. (Lacht) Nee, ik zeg niet wanneer. Ikzelf kijk vooral uit naar de ritten die de renners zonder oortjes moeten afwerken. Dan krijgen we misschien eens geen voorspelbaar koersverloop.”

Ook Jasmine vond een blij lief. Vansummeren, die zijn gezicht de voorbije dagen nauwelijks een scheerapparaat liet zien, liep er gladgeschoren bij.

Koppeke wrijven

“En ontspannen”, stelt zijn vriendin tot haar genoegen vast. Het was ooit anders. Als hij het moeilijk heeft, verneem ik dat snel. Dan moet ik op zijn koppeke wrijven. Ach, zo’n bezoekdag doorbreekt een beetje de sleur. Zondag brachten we de nacht samen door. (Lacht) Oeps, mocht ik dat wel zeggen?”

De Limburgse komt op de tweede rustdag in Verbier niet opnieuw langs, de vriendin van Van Avermaet maar al te graag. “Met een paar vriendinnen dan. Maar verwacht niet mij te zien aan de start. Het circus zelf stap ik niet binnen. Ik hou niet van de drukte.”

Luc LAMON