Houden renners morgen een protestactie in de Tour?

Print
Houden renners morgen een protestactie in de Tour?

Houden renners morgen een protestactie in de Tour?

Na een dagje rusten kruipt het peloton in de Tour morgen weer de fiets op. Althans dat is de bedoeling, want als het van onder meer het Astana-team afhangt zouden de renners wel eens een stakingsactie kunnen houden.

De Tourorganisatie kondigde aan dat er op dinsdag 14 juli en vrijdag 17 juli een experiment zal worden gehouden waarbij het gebruik van oortjes zal verboden worden. Maandagavond bevestigde de Tourdirectie dat het blijft bij haar voornemen en dat de oortjes voor één dag verwijnen uit het peloton.

"Geen plek voor experimenten"

Dat is absoluut niet naar de zin van onder andere Lance Armstrong, maar ook van heel wat andere renners en teams. De verschillende ploegen beraden zich maandagavond over het in te nemen standpunt.

"De wedstrijden evolueren, de fietsen evolueren, alles evolueert. En plots keren we terug naar een situatie waarbij de sportdirecteurs tot in het peloton moeten rijden om hun aanwijzingen aan de renners te geven. Dat is geen goede zaak", zegt Armstrong over het plan om de communicatie tussen renners en de volgauto's te verbreken.

De Tour is volgens Armstrong geen plek om te experimenteren en dat vindt ook Patrick Lefevre. De ploegmanager van Quick Step meent dat ASO onnodige risico's neemt. "Desnoods zijn we tot een staking bereid en weigeren we op de startlijn te vertrekken", dreigt Lefevre die vindt dat de veiligheid van renners in gevaar komt door dit experiment.

Interessanter koersverloop

ASO blijft volgens Tourwoordvoerder Christophe Marchadier de keuze verdedigen en meent dat de ritten interessanter worden als de renners zelf over het koersverloop moeten nadenken en niet als machines handelen.

Astana startte een petitie tegen het plan van ASO en die werd al door 18 van de 20 teams ondertekend. Die beraden zich vanavond over mogelijke acties.

Volg al het Tournieuws op onze overzichtspagina