thumbnail: null
thumbnail: null

Filip en Mathilde op Kroningsfeesten

“Een lief koppeltje”, zei Kroningscomité-voorzitter Georges Willemaers na het bezoek van Filip en Mathilde gisteravond aan de Kroningsprocessie. Zeker nadat prinses Mathilde hem beloofde over zeven jaar terug te komen. “Dan met de kinderen. Eleonore is dan groot genoeg.” Dat zouden de derde opeenvolgende Kroningsfeesten worden mét Filip en Mathilde.

ksleurs

Het was 18 uur toen de prinselijke BMW voor zowat driehonderd nieuwsgierigen het Stadhuisplein opreed. Daar stonden Patrick Dewael, Carmen Willems en waarnemend gouverneur Herman Meers klaar.

Mathilde had een gele deuxpièces aan, het rokje nog een stuk boven de knie. Van drie engeltjes uit de processie, een vierde lag ziek te bed, kreeg Mathilde bloemen, en Filip Kroningspralines. Kleine Marie Tomsin, onder de indruk, kreeg een kusje.

Tegen Marie-Anne Proesmans, die de pralines had gegeven, zei Filip verbaasd: “Zijn die voor mij?” In het stadhuis, ver van de pers, kreeg het koppel uit handen van Georges Willemaers nog vier zilveren Onze-Lieve-Vrouwemedailles. “Voor de kinderen.”

Ruthje

Snel daarna ging het naar de Leopoldwal. Vandaar stapte het prinsenpaar te voet naar de eretribune. Geen tijd voor een volksbad, zij wuifden, de mensen op de tribunes applaudisseerden.

Op de eretribune nam Patrick Dewael plaats naast de prinses. “Trots dat Filip en Mathilde een tweede keer naar de Kroning kwamen”, zei hij achteraf. Voorzitter Georges Willemaers zat naast Filip. Het prinsenpaar volgde geïnteresseerd de processie.

Opvallend: Mathilde kreeg veel lachjes van kinderen in de ommegang. Bijna altijd waren het kinderen die opzij keken. Eén magisch moment: zingende maagd Ruthje, een meisje met het syndroom van Down, straalde toen ze Mathilde passeerde. De prinses straalde terug.

“Hoe is het mogelijk dat we in Brussel nauwelijks weten hoe wondermooi dit is”, zei prins Filip nog. En ook: “Ze zouden meer ommegangen moeten organiseren, de mensen zouden minder opstandig zijn.”

Mathilde vond het ongelooflijk dat er zoveel Tongenaren meelopen in hun processie. Om 20.31 uur, na het passeren van het genadebeeld, kwamen de limousines er evenwel aan en ging het terug naar Laken.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio