Grondeigenaars boos over kosten ruilverkaveling

Kortessem - Paula Coeymans uit Munsterbilzen schrok zich vorige week een hoedje, toen ze van de Vlaamse Landmaatschappij een rekening in de bus kreeg. De 74-jarige dame moet 500 euro betalen voor de herschikking van haar lapje grond binnen de ruilverkaveling Vliermaalroot.

Paula bezit aan de Kortebosstraat in Beverst een lapje landbouwland. “Slechts een paar aren groot”, zegt Paula. Maar het perceel viel binnen de ruilverkaveling en werd door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) geruild voor een ander grondperceel aan de overkant van de weg.

“Daar heb ik geen probleem mee. Maar dat ze mij nu voor die ruil laten betalen, dat vind ik ronduit ongehoord. Pure afzetterij”, stelt Paula. “Wij hebben nooit om een herschikking gevraagd. Maar ik moet nu plots wel 500 euro betalen. Wel, dat pik ik niet. Ik heb maar een klein pensioentje en weiger dan ook deze som te betalen.” Paula is niet de enige die een rekening als bijdrage voor de grondherschikking gepresenteerd kreeg. “Een buurman van me kreeg een rekening van 2.500 euro in de bus. En nog iemand anders moet 600 euro betalen.”

Lappendeken
“De kosten voor de ruilverkaveling worden verdeeld over de overheid en de grondeigenaars. De grootste bijdrage is ten laste van de overheid”, zegt Annick Serdons van de Vlaamse Landmaatschappij.
“Overigens, alle eigenaars en gebruikers van de gronden werden bij elke fase uitvoerig geraadpleegd en hadden telkens inspraak. We hebben diverse openbare onderzoeken georganiseerd en in Hoeselt lasten we voor alle eigenaars ook een tweetal zitdagen in, waar ze extra info kregen. Daar hadden ze zelfs de mogelijkheid om mondeling klacht in te dienen”. De verdeling van de kosten over de eigenaars wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem, om eventuele discussies te vermijden. “De meeste eigenaars varen wel bij de ruilverkaveling.”

De ruilverkaveling Vliermaalroot met bijna 3.000 belanghebbenden en net geen 5.000 percelen was voor de Vlaamse Landmaatschappij een heus monnikenwerk. Pas na 16 jaar puzzelen kon de circa 1.900 ha grond, op het grondgebied van Diepenbeek, Hoeselt, Kortessem en Bilzen, definitief herschikt worden. “De ruilverkaveling toverde het lappendeken van versnipperde en veelhoekige percelen om tot een economisch beter werkbaar geheel. Zo kunnen gebruikers en eigenaars hun percelen meer rendabel bewerken. Na de herverkaveling steeg de gemiddelde perceelsgrootte in het projectgebied Vliermaalroot van 38,76 are naar 80,29 are.”

ErSm


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio