Pierrick Fédrigo doet Fransen opnieuw dansen

Print
Pierrick Fédrigo doet Fransen opnieuw dansen

Pierrick Fédrigo doet Fransen opnieuw dansen

De Fransman Pierrick Fédrigo (Bouygues) heeft de negende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. In de straten van Tarbes versloeg hij in de sprint zijn Italiaanse medevluchter Franco Pellizotti (Liquigas). De Italiaan Rinaldo Nocentini (AG2R) blijft leider in het algemene klassement.

De Belgen hadden er zin in vandaag. Stijn Devolder (Quick-Step) en Johan Vansummeren (Silence-Lotto) probeerden mee te glippen in een ontsnapping, maar succesvol werd dat niet. Devolder moest voorin lossen toen medevluchter Jens Voigt (Sacxo Bank) ging versnellen. Enkel Franco Pellizotti (Liquigas), Pierrick Fédrigo (Bouygues Télécom) en Leonardo Duque (Cofidis) konden mee.

Van den Broeck

Op de flanken van de eerste klim van de dag, de col d'Aspin, gooide Jurgen Van den Broeck (Silence-Lotto) dan weer een bommetje. Hij trok in de tegenaanval en kreeg onder andere twee renners van Euskaltel en een duo van Rabobank met zich mee.

Op de volgende klim, de gevreesde Tourmalet, was voorin Pellizotti duidelijk de beste. Fédrigo kon aanklampen. Duque had al gelost op de Aspin. De Italiaan, nog op het podium in de Giro, bereikte als eerste de top en sleepte zo de 5.000 euro van de 'Prix Goddet' in de wacht.

Nieuwe bergkoning

In de achtegrond sprokkelde de Spanjaard Egoi Martinez belangrijke punten om het bergklassement, voldoende zelfs om de bollen over te nemen van de Fransman Kern.

De top van de Tourmalet lag echter op zeventig kilometer van de streep. De vele renners die in de achtervolging trokken, werden op het vlakke dan ook weer snel gegrepen op het vlakke.

Enkel Pellizotti en Fédrigo bleven uit handen van het peloton. Zij streden om de dagzege in Tarbes. Fédrigo realiseerde het derde Franse succes in deze Tour.

De Spanjaard Oscar Freire won de pelotonspurt om de derde plaats. Greg Van Avermaet (Silence) werd knap zevende.

Alles over de Tour hier
Bekijk de klassementen onze overzichtspagina

 Rituitslag   
1. Pierrick Fédrigo (Fra/Bouygues)  161 km in 4u05'31"
2. Franco Pellizotti (Ita/Liquigas) zt.
3. Oscar Freire (Spa/Rabobank)  34"
4. Sergei Ivanov (Rus/Katjoesja)   zt.
5. Peter Velits (Svk/Milram)   zt.
6. Jose Joaquin Rojas (Spa/Caisse) zt.
7. Greg Van Avermaet (Bel/Silence)  zt.
8. Geoffroy Lequatre (Fra/Agritubel)  zt.
9. Alessandro Ballon(Ita/Lampre)   zt.
10. Nicholas Roche (Ier/AG2R)  zt.
48. Jurgen Vandenbroeck (Silence-Lotto)   zt.

Bekijk de volledige klassementen, alsook de nevenklassementen op letour.com !