Wie is kervers Vlaams minister Ingrid Lieten?

Print
Wie is kervers Vlaams minister Ingrid Lieten?

Wie is kervers Vlaams minister Ingrid Lieten?

Naast Philippe Muyters bij N-VA, kwam de andere verrassing vrijdagavond van sp.a. De partij stuurt Ingrid Lieten, directeur-generaal van De Lijn en volgens Trends de machtigste vrouw van Vlaanderen, als minister in de Vlaamse regering.

De 45-jarige Lieten is altijd een vertrouwelinge van sp.a geweest. Ze komt nog uit de stal van voormalig voorzitter Steve Stevaert. Momenteel is ze nog directeur-generaal van de vervoersmaatschappij De Lijn, maar maandag legt ze de eed af als Vlaams minister en meteen ook als viceminister-president. Welke post ze zal krijgen is nog niet bekend, maar mobiliteit lijkt wel de meest logische keuze.

Sterke ploeg

"Ik ben klaar om de taak op mij te nemen. Er wacht mij een enorme opdracht en een grote verantwoordelijkheid, maar ik wil die met veel plezier aangaan. Ik heb wel wat ervaring op gemeentelijk en provinciaal niveau en bovendien heb ik jaren gewerkt als overheidsmanager."

"We hebben een sterke ploeg, zowel voor als achter de schermen, en ik ben blij dat ik die mag leiden", aldus Lieten in haar eerste reactie.

Machtigste vrouw

De Limburgse Ingrid Lieten werd op 20 april 1964 geboren. Ze is getrouwd en moeder van twee zonen. Na haar juridische opleiding startte ze haar carriëre aan de balie in Brussel en Hasselt. Na enkele jaren en na een aantal nieuwe diploma's sloeg ze een totaal andere weg in en koos voor een job bij de overheid.

Haar functie aan het hoofd van De Lijn bekleedt ze sinds 2002. Daarvoor was ze al wel lid van de raad van bestuur voor de Vlaamse socialisten. Al enkele jaren op rij werd ze door het economisch blad Trends uitgeroepen tot de machtigste vrouw van Vlaanderen. In 2006 kreeg ze ook de titel van overheidsmanager van het jaar.

Niet verkozen

De sp.a prijst haar omdat De Lijn onder haar leiding een succesverhaal werd van meer dan 500 miljoen reizigers in 2008. Lieten werd evenwel nooit verkozen voor het Vlaams parlement, net zoals Philippe Muyters bij de N-VA.

Ze doen daarbij denken aan Kris Peeters (CD&V), die het enkele jaren geleden vanuit zijn topfunctie bij Unizo schopte tot minister in de Vlaamse regering.