“Liever naar kerk dan naar school”

“Liever  naar kerk  dan naar school”

“Liever naar kerk dan naar school”

Diepenbeek - De ene sport, de andere is fervent chiro-lid, maar de interesses van de 12-jarige Joey Wolfs uit Diepenbeek liggen op een heel ander domein: hij is, sinds zijn derde al, gefascineerd door alles wat met heiligenbeelden te maken heeft.
Negen jaar later overtuigde hij zijn ouders om zijn eigen Mariagrot te mogen bouwen tussen het woonhuis en de duivenkoten van papa Marco. Alain Vanherle, de parochiepastoor van Lutselus, kwam de grot van zijn vaste compagnon tijdens de misvieringen inzegenen.

“Eigenlijk is het voor mij allemaal begonnen met mijn overgrootmoeder, die me vroeger dikwijls naar bed bracht en dan samen met mijn ‘Te Lourdes op de berge‘ zong”, zegt Joey. “Negen jaar later doe ik dat nog geregeld, of ik zeg de tekst gewoon op. Ik maak in elk geval elke avond een kruiske.”

Joey

Elke woensdag en zaterdag is misdienaar Joey trouwens van de partij in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Lutselus. Hij kocht zelfs de complete kledij van een misdienaar en van een pastoor. “Van mijn communiegeld”, grijnst Joey. “Anderen kopen een fiets, maar die kreeg ik al van mama en papa. En dus kocht ik dit. In mijn familie weten ze waar ik van droom: priester worden.”

“Hij doet nu al elke zaterdag de mis in onze keuken”, zegt mémé Irma. “Dan komt hij rond de middag binnen, maakt de keukenkast leeg en bouwt zijn eigen tabernakel. Dan trekt Joey de tuin in om verse bloemen, die hij bij het beeld van Maria plaatst. Iets voor 15 uur steekt Joey de kaarsen aan en stipt om 15 uur begint de viering. Zijn zusje Kayley is dan misdienaar. En de wijn vervangt Joey door limonade. Maar voor de rest kent hij de teksten van zo’n viering van voor naar achter van buiten. Volgens mij is het een roeping.”

Mémé Irma

“Goh, of we er gelukkig mee zijn”, lachen mama Ria en papa Marco. “Je wil gewoon het beste voor je kind en voor Joey is dit zijn droom. Hij heeft maar twee hobby’s: heiligen en zijn computer. Voor elke ziekte weet hij meteen welke heilige je moet aanbidden. Meer dan 300 heiligenbeelden heeft hij, en minstens evenveel noveenkaarsen. Om nog maar te zwijgen van het wierookvat waarvoor hij gespaard heeft. De eerste keer was hij bijna gestikt. Had hij te veel wierook in de pot gedaan. Och, beter dit dan langs de straat te lopen en kattenkwaad uit te steken. Hij gaat gewoon liever naar de kerk dan naar school. Ik hoop alleen dat hij ooit echt een priesterambt kan bekleden. Nu al stelt hij over het geloof zulke moeilijke vragen dat wij soms moeten passen. Mémé of mijnheer pastoor moeten dan dikwijls bijspringen.”

In Lutselus kennen alle gelovigen Joey. Recent nog, toen pastoor Vanherle een weekje een groep op reis begeleidde, verving Joey hem acht dagen lang aan de kapel van De Visserij om er het negendaagse Marianoveen voor te bidden. Elke avond opnieuw had hij een vijftigtal volwassenen die meevierden. Toen pastoor Vanherle op de slotdag terugkeerde, kon hij zelf vaststellen dat Joey zijn job perfect deed. “Zelfs op vakantie aan zee moet ik er elke morgen uit om een kerk in de buurt te gaan bezoeken”, lacht mémé. “En de zaterdagen zijn voor hem hoogdagen: begrafenissen, huwelijken en de gewone vieringen, Joey doet ze allemaal, soms 3 vieringen in één dag. En dan de mis thuis nog natuurlijk. En nu heeft hij er nog een jobke bij: het onderhoud van zijn eigen Mariagrot.”
“Dat was de voorwaarde”, zegt Joey. “Ik moet de bloemetjes onderhouden en het onkruid wieden. Gelukkig heeft een vriend van papa, Ludo Panis, geholpen bij de bouwwerken. Ik had eerder al eens zelf rotsen gestapeld, maar een tik van de grasmaaier of een fikse hagelbui volstonden meestal voor een instorting. Dat is nu voorbij, ik heb eindelijk mijn gewijde Mariagrot.Dirk JACOBS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio