Proeven van nieuwe kersenstroop

Borgloon - Zondag op de 15de editie van de Dag van de Kers in Rijkel kun je kersenstroop proeven. De kersenstroop is het nieuwste product van stoker Bleus.

De kersenstroop werd vorige week voor het eerst door de stroopfabriek gestookt. “Deze stroop is een mengeling van 90 procent vruchten en 10 procent suiker. Die vruchten bestaan voor meer dan de helft uit kersen, verder zitten er voor 30 procent appelen en peren in. In een potje van 200 gram stroop zit het sap van anderhalve kilo fruit verwerkt”, zegt stoker Johnny Bleus.

Zondag zijn de bezoekers tussen 14 en 18 uur welkom in de museum hoogstamboomgaard aan het kasteel van Rijkel. Er zijn tal van activiteiten, met telkens de kers in de hoofdrol. Je kan deelnemen aan het nationaal kampioenschap kersenpitspuwen en meer dan 100 kersenvariëteiten bekijken op een tentoonstelling. Verder kun je proeven van kersenbier, kersentaart, kersensorbet en kersenpunch. Speciaal voor de kinderen is er een zoektocht naar de kersenschat en zijn er workshops fruitverwerking. De toegang is gratis.

Het Fruitstreekmuseum kan voor het kersenevenement rekenen op de steun van de provincie Limburg, de Haspengouwse gemeenten, de fruitveilingen, Natuur en Landschapsbeheer en de toeristische diensten.

Jozef CROUGHS
Het kasteel van Rijkel ligt tussen Borgloon en St-Truiden. Het ligt langs de N79 Sint-Truiden- Borgloon-Tongeren. De Dag van de Kers, start zondag om 14 uur.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio