Politie Bilzen-Hoeselt-Riemst in 2011 in gloednieuw gebouw

Bilzen - Als alles volgens plan verloopt, verhuist de politie van de zone Bilzen-Hoeselt-Riemst in 2011 naar een nieuw politiekantoor. Dat wordt gebouwd op de site van het vroegere slachthuis. De totale kostprijs wordt geraamd op 5,3 miljoen euro.
Het huidige politiekantoor aan Schureveld, naast de stedelijke dienst Infrastructuur, is veel te klein om de bijna 110 personeelsleden goed te huisvesten. Ook het onthaalloket en de parkeergarage zijn te klein. Er zijn geen vergaderzalen, en de kleedkamerruimte is verdeeld over twee containers. Daarom zijn in 2006 plannen gesmeed voor een nieuw commissariaat.

Na bouwvakantie
De gemeenteraad van Bilzen heeft een erfpachtovereenkomst voor 55 jaar goedgekeurd om de bouw van het politiekantoor mogelijk te maken. Het dossier zit nu in de laatste administratieve fase. De politie hoopt na de bouwvakantie met de werken te kunnen starten. Hoewel in de plannen al rekening is gehouden met mensen met een handicap, wachten de architecten nog op het advies van het Toegankelijkheidsbureau.
Architectuur
Het nieuwe kantoor aan Schureveld wordt een architecturale parel, met veel aandacht voor duurzaamheid en functionaliteit. De nieuwbouw zal twee verdiepingen tellen. In de kelder, die maar deels ondergronds is, komt een parkeergarage voor 60 voertuigen.

Open onthaal
De operationele diensten zoals de recherche, het onthaal, de wijkdienst en de interventiedienst zitten gelijkvloers. Op de eerste verdieping krijgen de ondersteunende diensten hun stek. Daar komt ook een grote en een kleinere vergaderzaal, met een uitschuifbare wand.

De toegang is volledig in glas met een open balie, zodat de bezoekers letterlijk een open onthaal wacht. Daarbij is ook voldoende aandacht besteed aan het aspect veiligheid. Het nieuwe kantoor is zo gebouwd dat verdachten en slachtoffers geen contact met mekaar hebben.

5,3 miljoen
Voorts is gekozen voor een gebouw waarin het energieverbruik zo laag mogelijk wordt gehouden. De meerkosten zouden in acht jaar tijd terugverdiend worden. Dexia treedt op als bouwheer en zal het gebouw via leasing aan de politie ter beschikking stellen. De totale kostprijs wordt geraamd op 5,3 miljoen euro.

Erik SMEYERS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio