Stalker van buurt in Mal blijkt minderjarige

Tongeren - De politie heeft vrijdagavond een onderzoek van stalking afgerond. Op de Viséweg in Mal waren enkele families al een paar weken via sms gestalkt.
De dreigementen gingen van kwaad naar erger: van brandstichting over vergiftiging naar moord. Uit de sms’en werd duidelijk dat de dader zich vlakbij bevond. Uiteindelijk bleek de stalker een minderjarige te zijn.

'Tiktak, tiktak, de stal ontploft’, ‘Ik steek de boel in brand’ en ‘Je gaat eraan’, het zijn maar enkele van de bedreigingen die de stalker stuurde. “We leven hier al een paar weken met schrik. De toon werd alsmaar agressiever. Nu kwamen er ongeveer twee sms’en om de vijf minuten. Gek werden we ervan. En het ergste is dat de dader ons van ergens zat te beloeren. Gisteren gingen we haar met drie mannen zoeken. En paar minuten nadat we waren vertrokken, een sms: ‘Ik zit hoog en droog. Wat is het gezellig met drie gaan wandelen in de wei.’ We wisten dus dat die gek ons zag”, zei Thierry Vanhay vrijdagnamiddag.

De man had toen al twee nachten aan zijn huis gewaakt. “Mijn drie kinderen durfden niet meer alleen in hun kamer slapen. Mijn vrouw ging samen met hen op de zetel slapen terwijl ik rond het huis liep.” Samen met enkele mannen uit de buurt ging Thierry Vanhay ook een paar keer per dag in de weiden en bossen zoeken. “Overal hebben we gekeken. Nergens te vinden. De stalker kon zich heel goed verstoppen.”

Bij de buren, Jean-Paul Houben, zijn vrouw Nancy en zoon Jorde, zat de schrik er ook in. De vrouw is onthaalmoeder. Na de sms ‘de buurjongen, zijn vrouw gaan eraan en hun zoontje ook. De kinderen worden vergiftigd.’ besloot ze de ouders te bellen en even niet te werken. “We wonen hier graag. Maar door dit voorval, was het eventjes een hel. We riskeerden het gewoonweg niet de kinderen buiten te laten spelen. Niemand kon voorspellen wat de dader in petto had”, zegt Thierry Vanhay. Hij en zijn vrouw zijn een paar dagen thuisgebleven.

De politie en het parket werkten hard om de zaak op te lossen. “Ik begrijp dat die mensen zich onveilig voelden. We hebben al het mogelijke gedaan om de stalker zo snel mogelijk te vatten”, zegt politiecommissaris Tony Verlackt. Vrijdagavond kwam de verlossing voor de geterroriseerde families. De persoon - een minderjarige - die de berichten verstuurde, werd opgepakt en voor verhoor meegenomen naar het politiekantoor. Waarom de persoon de families bedreigde, is nog niet bekend. De politie wilde geen commentaar geven.

Mireille MAES

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio