Brice Feillu wint eerste bergrit, Contador maakt indruk

Print

Brice Feillu wint eerste bergrit, Contador maakt indruk

De eerste echte bergrit in de Ronde van Frankrijk is gewonnen door Brice Feillu. In Arcalis (Andorra) had de Fransman enkele seconden voorsprong op zijn landgenoot Kern. In de groep van favorieten gooide de Spanjaard Alberto Contador een eerste bommetje. Rinaldo Nocentini greep geel.

Drie renners kregen een vrijgeleide van het peloton. De Spanjaarden Egoi Martinez, José Ivan Gutierrez en de Fransman Christophe Riblon werden even later bijgebeend door Alexander Kuchynsky, Christophe Kern, Jerôme Pineau, Johannes Fröhlinger en Rinaldo Nocentini. Ze liepen bijna een kwartier uit, maar dan zette het team van Astana zich op kop van de groep.

De voorsprong verkleinde daarop gestaag, maar de kopgroep zou toch gaan strijden om de ritzege. De enige momenten van opwinding bestonden erin toen zowel Evans als Cancellara lekreed, en bij een val zonder veel erg moesten o.m. Boonen en Cavendish voet aan de grond zetten.

Cancellara lost

Het was wachten op spektakel tot de slotklim. Vooraan trok Brice Feillu erop uit. Zijn medevluchters moesten één voor één passen, al kwam zijn landgenoot Kern nog bijna terug. In de groep der favorieten moest gele trui Fabian Cancellara de kelk aan zich laten voorbijgaan.

Daarop stak Cadel Evans het vuur aan de lont. In zijn zog volgden Andy Schleck, Alberto Contador, Carlos Sastre en - jawel - Lance Armstrong.

Contador maakt indruk

Een daaropvolgende speldenprik van onze landgenoot Jurgen Van den Broeck werd de ideale springplank voor Alberto Contador, die zijn concurrenten achterliet. Andy Schleck probeerde wel te volgen, maar moest net als alle anderen passen.

Contador pakte 19 seconden op zijn naaste concurrenten en strandde uiteindelijk op zes seconden van de gele trui. Rinaldo Nocentini (AG2R) is de gelukkige. Armstrong is voorlopig derde op acht seconden.

 Rituitslag   
1. Brice Feillu (Fra/Agritubel)  224 km in 6u11'31"
2. Christophe Kern (Fra/Cofidis) op 5"
3. Johannes Fröhlinger (Dui/Milram)  25"
4. Rinaldo Nocentini (Ita/AG2R)   26"
5. Egoi Martinez (Spa/Euskaltel)   45"
6. Christophe Riblon (Fra/AG2R) 1'05"
7. Jerôme Pineau (Fra/Quick Step)  2'32"
8. José Ivan Guttierez(Spa/Cd'E)  3'14"
9. Alberto Contador (Spa/Astana   3'26"
10. Cadel Evans (Aus/Sil-Lotto)  3'47"
23. Jurgen Van Den Broeck (Sil.-Lotto)   4'10"

De stand om de gele, de groene en de bolletjestrui vindt u onze overzichtspagina !. Alles over de Tour staat op hier