Thomas Voeckler rondt marathonvlucht succesvol af

Print
Thomas Voeckler rondt marathonvlucht succesvol af

Thomas Voeckler rondt marathonvlucht succesvol af

De Fransman Thomas Voeckler heeft de vijfde etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. Hij rondde een lange ontsnapping met vijf medevluchters succesvol af en behield enkele seconden voorsprong op een ontketend peloton. De Zwitser Fabian Cancellara behoudt de gele trui.

De rit werd gekleurd door een lange vlucht van zes renners: de Fransen Anthony Geslin en Thomas Voeckler, de Pool Marcin Sapa, de Nederlander Albert Timmer, de Rus Mikhail Ignatiev, de Wit-Rus Yauheni Hutarovich. Hun voorsprong steeg tot zo'n negen minuten.

Waaiers

Zowel Astana als Team Columbia maakten tempo in het peloton, maar net als eergisteren bracht waaiervorming het verloop van de wedstrijd in de war. Ditmaal waren alle favorieten op het appèl. Alberto Contador kleefde in het wiel van ploegmaat Lance Armstrong. Tom Boonen kreeg echter te kampen met pech en zakte naar een derde waaier.

Uiteindelijk smolt het peloton wel weer samen. Alleen de Nederlander Robert Gesink, die zwaar ten val kwam, kon niet meer aansluiten. De klassementsrijder van Rabobank heeft mogelijk een sleutelbeenbreuk opgelopen. Hij reed de rit wel uit.

Beslissende demarrage Voeckler

Vooraan ging het nog hard, en de ploegen van de sprinters kregen het gat niet dicht. Na enkele demarrages slaagde de 30-jarige Voeckler erin een beslissende kloof te slaan. De Nederlander Timmer probeerde het gat nog te dichten, maar kwam te laat.

Gisteren was het nog een rampdag voor Bouygues-Telecom. In de ploegentijdrit belandden maar liefst vier ploegmaats van Voeckler in de gracht. De 30-jarige Voeckler, ex-geletruidrager, wist vandaag echter al die zorgen te doen vergeten.

 Rituitslag   
1. Thomas Voeckler (Fra/Bouygues)  196,5 km in 4u29'35"
2. Mikhail Ignatiev (Rus/Katusha) op 7"
3. Mark Cavendish (GBr/Columbia)    
4. Tyler Farrar (VSt/Garmin)    
5. Gerard Ciolek (Dui/Milram)   allen
6. Danilo Napolitano (Ita/Katusha)  zelfde
7. Jose Joaquin Rojas (Spa/Cd'E)   tijd
8. Lloyd Mondory (Fra/AG2R)    
9. Oscar Freire (Spa/Rabobank)    
10. Thor Hushovd (Noo/Cervélo)    
21. Tom Boonen (Quick Step)    

Alle uitslagen en klassementen vindt u op onze overzichtspagina !