Mark Cavendish wint eerste massaspurt

Print
Mark Cavendish wint eerste massaspurt

Mark Cavendish wint eerste massaspurt

Mark Cavendish (Columbia) heeft de tweede etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. In een massasprint in de straten van Brignoles was de Brit na 187 kilometer sneller dan de Amerikaan Tyler Farrar (Garmin). Fabian Cancellara blijft in het geel.

De Fransman Samuel Dumoulin (Cofidis) was de allereerste aanvaller in deze 96e editie van de Tour. Hij demarreerde op de flanken van de Col de la Turbie en kreeg in zijn zog grote namen met zich mee zoals Rinaldo Nocentini (AG2R), Amets Txurruka (Euskaltel) en Fabian Wegmann (Milram).

Van de Walle

Heel wat renners, die voor de bollen gaan, bekenden al kleur en gingen achter de vluchters aan. De Duitser Tony Martin (Columbia) bereikte als eerste de top.

Pas na de Turbie werd de vlucht van de dag samengesteld. De Fransmannen Cyril Dessel (AG2R) en Stéphane Augé (Cofidis), de Fin Jussi Veikkanen (FDJeux.com) en de Nederlander Stef Clement (Rabobank) kozen samen het hazenpad.

In de achtergrond ontstond er even paniek toen onze landgenoot Jurgen Van de Walle tegen de grond smakte. Hij bleef even zitten en greep naar zijn linkerschouder. Hij kon toch verder rijden.

Cavendishs mannen

In het peloton begonnen Team Columbia en Cervélo aan de achtervolging. Het kwartet heeft een maximale voorsprong van een dikke vijf minuten gehad. Ze werden alweer gegrepen in de buurt van de vod van de laatste tien kilometer. De Rus Mikhail Ignatiev (Katjoesja) probeerde het nog tevergeefs solo.

De massaspurt werd nog ontsierd door een enkele valpartijen. Tom Boonen miste zijn bocht. Er stond echter toch geen maat op Cavendish, die vorig jaar al vier ritten won.

 Rituitslag   
1. Mark Cavendish (GBr/Columbia)  187 km in 4u30'02"
2. Tyler Farrar (VSt/Garmin)  
3. Romain Feillu (Fra/Agritubel)   allen
4. Thor Hushovd (Noo/Cervélo)  zelfde
5. Yukiya Arashiro (Jap/Bouygues) tijd
6. Gerard Ciolek (Dui/Milram)  
7. William Bonnet (Fra/Bouygues)  
8. Nicolas Roche (Ier/AG2R)    
9. Koen De Kort (Ned/Skil)    
10. Lloyd Mondory (Fra/AG2R)    
34. Johan Vansummeren (Silence-Lotto)    

Alle uitslagen en klassementen vindt u op onze overzichtspagina